Chiar dacă s-a dus niţel la Bruxelles, pentru o întâlnire a miniştrilor de Interne şi Justiţie, încă n-am scăpat de ministresa Raluca Prună. Fostă traducătoare, sau cam aşa ceva, pe la Comisia Europeană, cu care ne-a pricopsit primul ministru Dacian Cioloş, Prună pare mai tare decât premierul şi nu se dă dusă de tot. Chit că şi-a păstrat postul bine plătit, cică luându-şi concediu fără plată. Şi dacă-i mai puternică decât Cioloş, nu-i exclus să aibă pe cineva şi mai tare în spate.
Mai zilele trecute, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România opina că audierea Laurei Codruţa Kovesi la Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui amânată. Până la urmă, intervievarea şefei Partidului DNA fu amânată la cererea ministresei (IN)Justiţiei, Raluca Prună. Care Prună se preface că ţine seama de solicitarea UNJR. Ori îi este niţel frică de faptul că singurul partid de opoziţie de la noi nu se mulţumeşte cu un magiun de Prună, amestecat cu Kovesi, ci vrea s-o bage direct în cazan. Partidul ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, nu o iartă pe numita Raluca Prună, după ce purtătoarea nemeritată a portofoliului (In)Justiţiei a spus că drepturile şi libertăţile individuale „sunt un lux teoretic”, nu unul practic, pe care românii nu şi-l pot permite, după cum se pricepe din zicerea cu aluzie dictatorială a Madamei.
ALDE lucra la un Proiect al unei moţiuni simple ce urma să fie depus pe un subiect care lui Tăriceanu i se pare că este extrem de actual. Şi tot copreşedintele ALDE, totodată şi al Senatului, adăuga că „ALDE nu poate trece cu vederea o asemenea atitudine de desconsiderare a elementelor fundamentale care definesc statul de drept.”, din care pricină ţine morţiş la „sancţionarea” atitudinii actualului ministru al Justiţiei, Raluca Prună!
Tot la Senat, în şedinţa din 7 martie, senatorul independent Valer Marian i-a adresat doamnei ministru al Justiţiei, Raluca Prună, o interpelare având ca obiect „Procedura şi criteriile de selecţie a doamnei Laura Codruţa Kovesi în vederea numirii ei în funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de procuror şef al DNA”. Senatorul fără de partid Valer Marian a cerut să i se comunice şi procedurile de selecţie derulate de miniştrii Justiţiei din Guvernele României cu ocazia formulării propunerilor de numire ale Laurei Codruţa Kovesi în funcţiile de Procuror General al ÎCCJ în 2006, respectiv 2009 şi de procuror şef al DNA în 2013, respectiv în 2016., urmând să-i precizeze etapele parcurse şi criteriile de selecţie, precum şi numele şi prenumele şi funcţia procurorilor şi judecătorilor ce au fost avuţi în vedere în acest sens.
La fel, senatorul Valer Marian i-a mai cerut, referitor la propunerea de reinvestire a doamnei Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, să-i comunice dacă au fost respectate criteriile de selecţie impuse de Comisia Europeană în Raportul MCV şi să precizeze motivele pentru care propunerea a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cu peste două luni înainte de expirarea mandatului actual.
După două săptămâni, senatorul Valer Marian a primit un răspuns caracterizat ca „vădit incomplet şi în mare parte nefundamentat, chiar aberant, din partea ministrului Prună, care dovedeşte fie rea credinţă, fie prostie”.
Drept urmare, senatorul Valer Marian trage concluzia că nu a existat nicio procedură de selecţie şi că doamna Laura Codruţa Kovesi a fost candidat unic, neavând nici un contracandidat, în toate cele patru situaţii vizate: 2006, 2009, 2013 şi 2016.
În realitate, doamna Kovesi a fost colegă de an şi de grupă în facultatea de drept cu Emil Boc şi cu Monica Niculescu, Şefa de Cabinet a ministrului de tristă amintire al Justiţiei băsiste din acea vreme – anul 2006 -, fosta procuroare comunistă Monica Macovei!, având cu aceştia relaţii strânse de amiciţie, iar tatăl său, Ioan Lascu, fusese procuror şef al Parchetului Mediaş, timp de 30 de ani, şi era în relaţii apropiate cu Vasile Blaga. Exact ca pe vremea defunctului PCR, descris de scriitorul C. Dârvăreanu drept Pile-Cunoştinţe-Relaţii, în capitolul „Eram tributari sistemului comunist”, din cartea sa „Anotimpul amintirilor”, apărută la Editura Cetate Deva, în 2013. De unde se vede treaba că încă mai suntem în comunism după modul aberant în care se promovează fără concurs pe funcţii marii mahări din Justiţie! Deşi preşedinte nu mai este Ceauşescu, ci „anticomunistul privat” (după cum el însuşi s-a autodeclarat!!!) cetăţeanul cu şase case Klaus Werner Iohannis!
ION PREDOŞANU
Asta nu este nimic pe langa faptul ca la functia de procuror general al Romaniei se pregateste un frate de nume cu CODRUTA, adica CODRUT. Ce ziceti o fi adevarat?