Ca la noi, la nimeni – Evazionism şi corupţie!

402

Încă de la prima sa candidatură pentru prima funcţie în stat, Traian Băsescu le-a promis românilor creduli că va stârpi corupţia. Pe care a dus-o la perfecţiune. Cu precizarea că doar corupţii lor erau periculoşi, ai adversarilor politici. Corupţii lui sunt neatinşi de DNA, ANI, Parchetul general şi alte structuri ajunse la cheremul său, cum sunt serviciile de informaţii.
Numai că, evazioniştii Europei înfloresc şi se dezvoltă precum ciupercile după ploaie. Aceşti evazionişti produc o gaură de 120 miliarde euro anual în bugetul comunitar. Iar România se făleşte că face parte dinntre campioanele corupţiei între ţările membre ale Comisiei Europene (CE), după cum susţine un raport anticorupţie al acesteia. Comisarul european pentru afacerile interne, Cecilia Malstrom, remarcă prezenţa ţării noastre la aproape toate tipurile de corupţie. Doamna Comisar Cecilia Malstrom a remarcat indignată că sunt ţări membre în care bolnavii au dat mită ca să obţină asistenţă medicală. Nu vi se par cumva cunoscute asemenenea aspecte de pe la noi, de prin Gorj, şi aproape ca situaţii generale în România?
Comisia Europeană atenţionează autorităţile române că ultilizarea la nivel naţional a procedurii negociate direct cu o singură firmă, fără publicarea în prealabul a unui anunţ de participare la licitaţie este cu mult peste media din Uniunea Europeană: 15% la noi, faţă de 5%!
Fără a fi neapărat o surpriză pentru noi, România este prezentă la mai toate categoriile de evaziune considerate „grele”: „conflicte de interese”, „corupţia”, „favoritismele” şi „corupţia politică”. Iar conflictele de interese – existând cazuri nu doar la parlamentari şi demnitari, dar şi la primari de oraşe şi comune – şi favoritismele par a fi printre problemele cele mai des întâlnite. Fiind legate de alocarea şi cheltuirea fondurilor publice, în dispariţia subită  şi volatilizarea fondurilor provenite de la Uniunea Europeană, atât la nivel central, cât şi la nivel local(…)”.
Cunosc un Centru medical privat, ridicat cu fonduri europene, la care contribuţia celui care a accesat fondurilor nu poate fi dovedită şi construcţia stagnează, fiind instituit un fel de sechestru asigurator. Mai există şi proiectul POSDRU la nivelul Autorităţii Naţionale a penitenciarerlor (ANP), prin care s-au accesat 2,5 milioane de euro, din care s-au păpat ilegal vreo 80.000 de euro numai la Penitenciarul Târgu Jiu. Banii ar fi mers, cică, spre PDL. De care Traian Băsescu s-a lepădat, ca dracul de tâmâie. Acum, pe ultima sută.
Nicolae Roşca

P.S. Din grabă, i-am atribuit doamnei Andreea Schaechter funţia de Şefă a FMI, ea fiind în realitate doar Şefa misiunii FMI în România. Îmi fac mea culpa, precizând că estimarea domniei sale porivind creşterea economică din acest an a României – de 2,2%, faţă de 2,8% cât s-a înregistrat anul trecut nu poate să ne bucure. Îi dau dreptate analistului economic Ilie Şerbănescu, universitar şi fost ministru, care afirmă că atâta vreme cât săraca  Românie nu mai are industrie, ci doar un minister al Economiei, profiturile multinaţionalelor – ca şi în cazurile băncilor – sunt scoase din ţară. Mincinoasă este şi o reclamă în care se spune că „vorbim aceeaşi limbă”, sloganul aparţinând Băncii Româneşti. Care-i, de fapt, în întregime cu capital grecesc! (N. Roşca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here