Ca la noi, la nimeni – Eșec la ONU: Estonia, pas istoric; România, chin „pas cu pas”!

862

După un mai vechi și prost obicei, ne aducem aminte că extrem de mare întârziere despre o șansă ce ni se ivește, ca țară. De regulă, atunci când este mult prea târziu! Așa că, vinerea trecută s-a votat alegerea unor noi membri ai Consiliului de Securitate al ONU, România participând în competiția pentru un loc atribuit Europei de Est cu Estonia. Cum agențiile de presă, dar și mass-media de la noi au fost zgârcite în informații am preferat – în disperare de cauză – să înfățișăm declarațiile unui parlamentar român aflat la acea vreme în vizită în statele Unite ale Americii.
Mai știm că Estonia a avut desemnat un diplomat care să se ocupe cu promovarea în lume a țării sale și a cauzei Estoniei, au mai alocat și 1,5 milioane de euro pentru trebușoara aceasta pe care au luat-o în serios.
Deputatul ALDE Marian Cupșa a criticat lipsa de implicare a Președintelui Klaus Werner Iohannis pentru ca România să obțină o poziție de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, spunând că omologul său din Estonia, țară care a câștigat postul, a făcut un țel din asta.
„Sunt uimit de felul în care președintele Iohannis încearcă să găsească vinovați pentru faptul că România nu a obținut această poziție. Dl. Iohannis nu ar trebui să uite acum, când situația nu îi convine, că politica externă e și atributul Președintelui, conform Constituției.
(…) În timp ce, în România, Dl. Iohannis era mai preocupat cu deschiderea de noi lupte interne și umbla prin țară pentru a spune cât de rău e un partid sau altul, președinta Estoniei umbla să facă lobby pentru țara sa și pentru a promova tot ce avea mai bun patria ei. De la preluarea mandatului de președinte al Estoniei, doamna Kersti Kaljulad a avut ca principal obiectiv câștigarea unui loc în Consiliul de Securitate al ONU și pentru asta a făcut front comun cu toți factorii politici din Estonia, iar împreună cu aceștia a avut deplasări tematice în majoritatea statelor cu drept de vot, inclusiv în cele mai îndepărtate state, nu doar în Europa. Iar în săptămâna premergătoare votului a stat în Statele Unite ale Americii, unde a avut mai multe întâlniri la sediile ambasadelor din țări cu drept de vot. Cu alte cuvinte a depus eforturi constante pentru a-și promova țara! Nu a stat în țară încercând să inventeze noi tactici electorale”, scrie pe blogul său Marian Cupșa, deputat ALDE și vicepreședinte al Comisiei de control a activității SRI.
După un prim tur de vot neconcludent, Estonia a câștigat cursa în doi cu 132 de voturi pentru, în timp ce România a fost susținută de doar 58 de țări.
Președinta Estoniei a afirmat că este un succes „istoric” pentru țara ei, aflată la prima participare ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. În vreme ce România a mai fost, de cele mai multe ori înainte de 1990/1991, când s-a înregistrat penultima prezență, iar ultima în anii 2004/2005!
ION PREDOȘANU

P.S. Era (a)normal ca principalul vinovat să fie Guvernul și deci alianța PSD-ALDE: Mai ales că vinovatul de serviciu – ex-liderul PSD – a fost vârât după gratii, în urma unui dosar subțire și cu o judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție ce trebuia să se pensioneze cu un an în urmă, dar căreia Preș. Klaus Werner Iohannis i-a întârziat pensionarea până la „îndeplinirea misiunii”. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here