Ca la noi, la nimeni – Desecretizăm SIPA, dar nu ne va fi mai bine!

418

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, desecretizarea arhivei SIPA, un fost serviciu secret şi ilegal ce a funcţionat în perioada 1991-2005 pentru spionarea magistraţilor, dar şi a oamenilor politici sau obişnuiţi.
Ca serviciu intern de spionaj al propriilor angajaţi, condus şi alcătuit din foşti securişti cu experienţă dinainte de 1989, cei de la SIPA au tocat banii publici şi au comis rele celor urmăriţi.
„Dacă şi în acest subiect legat de noul scandal, cu arhivele SIPA, nu face nici măcar gestul de a desecretiza raportul, atunci încrederea mea în dumnealui va fi aproape de 0. Dacă o va face, înseamnă că e de bună credinţă şi un om corect, care chiar vrea să participe la acest proiect pe care noi l-am început după 11 decembrie”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, despre ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu calmul său moldovenesc, afirma că, în zilele următoare, se va interesa de acest subiect şi va vedea „fizic” arhiva, precizând că dacă afirmaţiile jurnalistului Dan Andronic se dovedesc a fi reale „cine a făcut astfel de copăi ar trebui să răspundă.” Dan Andronic susţine că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Dănileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.
Miercuri, Tudorel Toader s-a decis să treacă la fapte şi va desecretiza arhiva SIPA. El şi-a găsit şi oponenţi surprinzători. Unul dintre ei este Cristi Dănileţ, de parcă ar fi cu musca pe căciulă, cel care a avut aprobarea fostei procuroare ceauşiste Monica Macovei s-o citească. Nu doar s-o răsfoiască. Şi nu s-a oprit aici, Cristi Dănileţ informând consilierii politici ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti despre documentele compromiţătoare despre anumite persoane. De aceea, probabil, Cristi Dănileţ se opune desecretizării în totalitate a arhivei SIPA, după cum i-a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Poziţia judecătorului vine după ce ministrul Justiţiei a anunţat miercuri că a luat decizia ca, în cel mai scurt timp, să desecretizeze arhiva SIPA.
Apoi, speriat, Cristi Dănileţ i-a transmis o scrisoare ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în care-i spune printre altele: „Referitor la declaraţia dvs. de desecretizare a arhivei SIPA pe care presa a preluat-o vă rog să reflectaţi în mod temeinic cu privire la această decizie. SIPA este o pată foarte urâtă în istoria justiţiei româneşti.”
Ani de-a rândul magistraţii au fost spionaţi, controlaţi şi şantajaţi prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat între anii 1991-2005 în subordinea ministrului Justiţiei. Iar informaţiile se găsesc acum în arhiva SIPA, depusă în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi sigilată de o comisie din care a făcut parte şi Cristi Dănileţ, informaţii ce privesc aspecte profesionale, dar şi de viaţă privată.
Delaţiunile judecătorului Cristi Dănileţ către consilierii politici ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii au făcut obiectul unei telegrame trimise Departamentului de Stat al SUA, în 2011. SIPA era în esenţă serviciul de informaţii al Ministerului Justiţiei şi telegrama mai afirmă că numitul Cristi Dănileţ a văzut dosare cu detalii despre relaţiile sexuale ilicite ale magistraţilor şi avorturi făcute de judecătoare. Se spionau nu doar vieţile private ale magistraţilor, ci şi ale politicienilor sau cetăţenilor de rând.
Un individ care se vroia la un moment dat şi prim ministru din partea Noului PNL, pe atunci ministru al Justiţiei – Cătălin Predoiu a vrut, la un moment dat să reînfiinţeze ilegala şi imorala SIPA, dar CSM s-a opus.
Important ar fi fost să se desecretizeze doar raportul despre furtul din arhiva SIPA, petrecut cândva în 2009, al unor documente. Tot atunci ar fi fost şi filmată o parte mai importantă a arhivei SIPA. S-a furat, autorii sunt necunoscuţi, iar arhiva SIPA era păzită 24 de ore din 24 şi avea şi camere de luat vederi! Nu cumva copiile au ajuns la preşedintele de atunci, Traian Băsescu? Că prea îi are pe toţi magistraţii la mână şi scapă de toate dosarele!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here