Ca la noi, la nimeni – Cu ratingul în scădere, se acuză greaua moștenire!

618
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Fără bocetul ipocrit al moștenitorilor, moartea e aproape suportabilă.” – Valeriu Butulescu

Faptul că încă de la preluarea guvernării de către PNL-ul minoritar, susținut de vreo cinci partide, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, acompaniat de Orban Ludovic, alias Sică Mandolină, nu mai prididesc cu tot felul de găuri în Bugetul pe atunci neîncheiat pe 2019, anunțând ca toți mincinoșii ce le cântă-n strune tot felul de deficite nu se putea să nu aibă urmări.
Și urmările grave pentru România și pentru cetățenii ei, care plătesc deja rate mai mari, iar împrumuturile guvernamentale – pentru cei 10 miliarde de lei împrumutați în mai puțin de 30 de zile – au și apărut. Preș. Klaus Werner Iohannis se mira, pe bună dreptate probabil, cum de-i posibil ca într-un an cu creștere economică deficitul să nu fie în jur de zero sau puțin mai mare. În orice caz nu mai mare de 3%! Totuși, „GuWernerul meu”, cum mai este numit Guvernul Orban s-a apucat să facă niște plăți în avans. Pentru viitoare achiziții de rachete Patriot și alte avioane F 16, multirol, luate la mâna a treia de la Guvernul Portugaliei, cu servicii de mentenanță din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii! Păi, atunci, cum să nu crească deficitul comercial dacă s-au plătit în avans achiziții ce nu fuseseră prevăzute în Bugetul pe 2019?!
Proiectul de Buget pe anul 2020 încă nu a fost prezentat în Parlamentul României, dar se vehiculează că are prevăzut un deficit de 3,6% din PIB și se bazează pe o creștere economică de 4%! Deci PNL-ul are voie să propună un deficit de 3,6% pentru 2020, chiar dacă își propune o creștere economică? El, cel mai ales dintre pământeni, umblă, după cum se vede, cu o dublă măsură. Aseară, la ora 18,00, îi invitase la Palatul Cotroceni pentru discuții pe prim-ministrul Orban Ludovic și pe ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Sunt sigur că nu le-a reproșat nimic!
O scădere a ratingului de țară din partea agenției Standard&Poors a stârnit, desigur comentarii. În vreme ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ajuns în această funcție, deși nu primise avizul favorabil la audierile din Comisia de Buget-Finanțe a Parlamentului României și asupra căruia un grup mde 41 senatori PSD a introdus o moțiune simplă, care-a trecut de votul Senatului României, dă vina pe greaua moștenire, mai sunt și alte opinii.
Așa, de pildă, strategul PSD, profesorul universitar dr. Cristian Socol, de la Academia de Științe Economice(ASE), a ieșit la atac. Motivele pentru care scade ratingul Standard&Poors sunt explicate astfel: „Cum să nu scadă Standard&Poors perspectiva de rating dacă dimineața deficitul este de 3,7% din PIB, la prânz este 4,1% din PIB, seara este 4,5% din PIB, iar în documentele oficiale pui 4,4% din PIB? Cum să nu scadă Standard&Poors perspectiva de rating dacă aseară(marți seara, n.m. I.P.) plafonul pe ponderea datoriei guv. în PIB pentru 2020 era de 4,5%, iar azi dimineață(miercuri, n.m. I.P.) a ajuns la 40% din PIB?”, a scris Cristian Socol pe Facebook. ,,Analiza macroeconomică nu e un obiect de joacă, încrederea se câștigă greu și se pierde ușor. Și dacă tot se încearcă a se da vina pe greaua moștenire, de ce Standard&Poors nu a redus perspectiva de rating în timpul guvernării social-democrate? Au acces continuu la toate informațiile fiscal-bugetare la fel precum au acces FMI, CE, BNR ș.a”, a mai scris Cristian Socol.
Ar mai fi multe de spus, dar cine să ne înțeleagă? Guvernul minoritar PNL mimează dezbaterea corectă și trage nădejde ca să-l prindă și vara viitoare la Palatul Victoria.
Oricum, Senatul a respins, miercuri, proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție(SIIJ), precum și acela de a permite Guvernului Orban să emită ordonanțe simple pe durata vacanței parlamentare. La al doilea proiect, decizională este Camera Deputaților.
ION PREDOȘANU

P.S. Analistul economic Alex Coita și-a prezentat sigla și denumirea noului partid politic. „Se numește Platforma Social Liberală. Sună ca o platformă. Este o platformă de idei și de proiecte.” În această săptămână, vom afla mai multe la Cluj, după ce lansarea ideii noii formațiuni politice fusese anunțată pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here