Ca la noi, la nimeni – Criză economică și dezechilibru ecologic!

455

Nici nu mai știu ce mare economist al lumii prevestea o criză economică cu mult mai gravă decât aceea din anul 2008. Pe care tot el o prezisese! Se referea la o criză economică mondială și, cu siguranță, China știe prea bine de ce și-a redus creșterea economică pe anul 2017, prin bugetul de stat, și aproape sigur la fel va proceda și în anul 2018!

Dacă-l ascultăm pe Dr. Ilie Șerbănescu, evident doctor în economie și analist economic de calibru, domnia sa ne spune la fel. Critică creșterile salariale din România și nu-i încântat de ritmul creșterile economice românești, apreciată drept cea mai mare din Uniunea Europeană. Care creștere economică este bazată, din păcate, aproape numai pe consum. Un consum posibil datorită creșterii salariului minim pe economie, al punctului de pensie și ale pensiilor parlamentarilor și ale unor demnitari. Că despre Legea salarizării unice a bugetarilor nu este cazul să mai vorbim. Tot la creșteri de salarii conduce, bașca niște bâlbe ale ministrului Finanțelor Publice de același tip.

*

Într-un editorial intitulat “Noi simțim, nu gândim“, Ionuț Bălan ne aduce aminte în Jurnalul Național o afirmație a celebrului fizician german Albert Einstein, descoperitorul teoriei relativității. Pentru a cărei înțelegere a omenirii i-au trebuit foarte mulți ani. Acesta a spus că “La patru ani de la moartea ultimelor albine vor dispărea și oamenii“.

Hărnicia albinelor este proverbială și unanim recunoscută. Ca și forma lor de organizare în stup. Nici nu mai este cazul să intrăm în amănunte pentru a dovedi câtă dreptate are genialul fizician Albert Einstein. Ne vom opri doar la faptul că în lipsa polenizării este amenințată producția mondială de alimente și de produse alimentare.

Am prieteni crescători de albine și mi-au povestit avatarurile prin care-au trecut harnicele albine în anii din urmă. Fie că a fost frig, ori a plouat anapoda și vremea instabilă le-a înnebunit pe albine. Încât producțiile de miere de albină ale ultimilor ani sunt ridicol de mici. Iar producătorii de miere nu sunt susținuți de stat. Și stuparii sunt nevoiți ca în fiecare toamnă să le bage zahăr în stup pentru ca albinele să nu moară de foame.

Comportamentul albinelor este cumplit de afectat de dezechilibrele ecologice ale lumii. Evident, și dezechilibrele ecologice din țara noastră le afectează pe bietele albine. Se mai zice că așa cum se strică echilibrul ecologic, tot la fel se va petrece și cu cel socio-economic.

Este clar că marele Albert Einstein n-a văzut la albine doar puterea de muncă, forma de organizare în stup, dar mai ales eficiența lor pentru oameni în primul rând.
Ion PREDOȘANU

 

P.S. Triumviratul ce a acaparat cârma UZPR – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România -, detronându-l ilegal pe președintele ales Doru Dinu Glăvan nu numai că își face de cap. Unul dintre membrii acestui triumvirat de tristă faimă al organismului nestatutar și deci ilegitim nu-i altul decât Colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS) șți fost ofițer acoperit pe vremea când trudea la TVR! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here