Ca la noi, la nimeni – Continuă protestele administraţiei publice locale!

385

Nemulţumirile legate de proastele condiţii de detenţie ale deţinuţilor Penitenciarului de maximă siguranţă Iaşi, proteste începute, luni, au escaladat şi s-au soldat cu incendii în cursul zilei de ieri, dar nu fac parte dintre singurele care există în această lungă vară fierbinte. Dacă ministrul Justiţiei, Raluca Prună, e conştient de pierderile a cel puţin 8 milioane de euro ca sancţiuni ale CEDO dictate împotriva României pentru aglomeraţiile din puşcăriile româneşti şi nu mişcă un deget pentru micşorarea numărului deţinuţilor ori îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, atunci guvernul tehnocrat se face de râs şi în acest domeniu.
Sindicaliştii lucrătorilor din administraţia publică locală au fost, ieri, în grevă generală de o zi, după ce negocierile cu Ministerul Muncii privind creşterea salariilor au eşuat. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – cu peste 29.400 de membri – a continuat acţiunile de protest în faţa Primăriei Capitalei, la care au participat angajaţi ai primăriei generale, ai Primăriei Sectorului 3 şi cei din direcţiile de taxe şi impozite ale Sectoarelor 3 şi 4.
Sindicaliştii reclamă salariile foarte mici: „Nu vrem luna de pe cer, vrem o chestiune corectă, aplicarea legii salarizării unitare”, susţin aceştia. În 2008, au fost tăiate atât din salarii, cât şi din veniturile colaterale. Un debutant a ajuns acum la salariul minim pe economie – salariul minim brut pe economie fiind de 1250 de lei -, din care se scad contribuţiile sociale şi impozitele. Protestatarii îi acuză pe guvernanţi de neseriozitate, afirmând că una au negociat timp de şapte ore! la Ministerul Muncii şi apoi au primit cu totul altceva la semnat.
Aceiaşi sindicalişti au mai avut o grevă de protest, dar timp de o oră, pe 5 iulie şi ameninţă cu o grevă generală pe termen nelimitat, care ar urma să fie declanşată începând cu 19 iulie. FNSA numără majoritatea funcţionarilor din primării, dar la protestele lor pot participa şi alte formaţiuni sindicale. Valer Suciu, preşedintele FNSA, a declarat: „Cu excepţia instituţiilor în care nu avem sindicat, precum Craiova, Baia Mare, Târgu Mureş şi alte câteva oraşe, în rest avem semnale de la toate primăriile şi consiliile judeţene din ţară că angajaţii intră în grevă generală.” Aşa de pildă, angajaţii Primăriei Motru nu au participat la greva de ieri. Iar în unele primării, funcţionarii au venit la locul de muncă, dar nu au efectuat nimic. Cu excepţia eliberării certificatelor de deces, mai multe, şi a certificatelor de naştere. Şi celelalte confederaţii sindicale pregătesc proteste, după ce nu au primit din partea Guvernului sau a Preşedintelui României nici un răspuns. Blocul Naţional Sindical (BNS) îşi va stabili, până la sfârşitul lunii august, un calendar al protestelor de stradă şi greve.
Nemulţumirile protestatarilor de ieri vorbesc despre o discriminare. În vreme ce angajaţii din Administraţia Publică centrală au primit majorări salariale substanţiale, după intrarea în vigoare a ordonanţei nr. 20/ 2016, colegii lor din administraţia locală au rămas aproape la acelaşi nivel, doar pentru că ordonanţa prevede creşterea salariilor la nivel de unitate şi nu de ramură. Sindicaliştii afirmă că discriminările de acest fel sunt încurajate de Guvern, întrucât la fiecare încercare de a se soluţiona problema salariilor bugetarilor, banii se dau doar la angajaţii din ministere sau alte instituţii centrale, aceştia reprezentând o treime din totalul angajaţilor, care primesc două treimi din bugetul de salarii pentru sectorul Administraţiei Publice. Cum spuneam şi în motto, deşi funcţionarii au aceeaşi pregătire şi prestează aproximativ aceeaşi muncă, Guvernul Cioloş este pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă!
Ion PREDOŞANU

P.S. Cel mai puternic om din ţară este Laura Codruţa Kovesi, Procurorul şef al DNA. Doar domnia sa a obţinut pentru DNA buget mărit, Hotelul Triumf ca sediu şi lucrurile nu se opresc aici. Doamna Kovesi va avea Mini-DNA-uri în mai toate ministerele, poate mai puţin la Justiţie. La Agricultură sunt deja şapte! Mini-DNA-uri. (Ion Predoşanu)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here