Ca la noi, la nimeni / Cine se scuză se acuză!

367

În locul unui program ori a unei viziuni ale candidatului pretinsei drepte la funcţia de preşedinte al României – Klaus Werner Johannis ne serveşte scuze. Ce spune azi, într-o limbă română pe care nu o pricepe chiar deloc, se vede nevoit a doua zi să se corecteze. Cât de cât.
Şi nu-i vorba numai de neînţelegerea limbii române, dar îi lipsesc şi ideile. Încât e de mirare că a ajuns profesor de fizică fără a cunoaşte limba concetăţenilor săi. Şi se mai şi laudă că are şase case cumpărate de el şi de soţie din banii de meditaţii. Măi să fie! Un bun simţ elementar nu i-ar fi dat dreptul să se laude că nu are copii. Şi, vezi Doamne, dacă alţii investesc în educaţia copiilor el investeşte în imobile. Ce spui Frantz? Păi dacă tot nu ţi-a dat Dumnezeu copii, nu puteai să înfiezi vreunul? Iar dacă tot n-ai înfiat la ce-ţi trebuie atâtea case?
În interviuri mai de demult afirma că un primar nu se poate îmbogăţi din leafa lui de bugetar. Iată că, totuşi, el a izbutit. E drept că nu are prea mulţi bani în conturi, dar cele 6 (şase!) case au o valoare de sute de miii de euro. Şi ce este mai bizar, la demisia Monicăi Macovei din PDL aceasta-i reproşează că nu-i de dreapta şi nu apără statul de drept.
De dreapta nu-i nici ea, ca fost procuror comunist, dar asta-i altă poveste. Ba fosta membră a MISA se mai şi crede un fel de Nelson Mandela al României, ponegrind în felul acesta Eroului luptei pentru libertăţi egale ale negrilor şi albilor în Africa de Sud. În fond, sunt cei de centru-stânga grupaţi în jurul candidatului lor Victor Ponta şi cei anti-PSD!
Klaus Werwner Johannis, cum spuneam, vorbeşte rar şi fără noimă. De parcă i-ar scoate cineva vorbele din gură cu cleştele. La un moment dat, într-o încercare nereuşită de a se autodefini, s-a declarat „Sunt un politruk!” Oricum ai da-o nu sună bine. Nici în nemţeşte, nici în limba română iar în limba rusă de unde, probabil, provine sună chiar ca dracu!
Echipa lui de precampanie electorală s-a prins şi l-a învăţat să ne explice ce-a vrut să spună. Şi la fel ca-n zicala cu cine se scuză se acuză, Klaus Werner Johannis pretinde că a făcut o glumiţă. Să vadă cu reacţionează inamicii lui. Dar orice om cu mintea-ntreagă s-a luat cu mâinile de cap. Oare ăsta chiar vrea să devină preşedintele României?
Şi iese destul de des pe postul Elenei Udrea – Realitatea TV. El ar uita ce-a zis, dar îl trag consilierii de mânecă şi omul se mai corectează. În ritmul acesta are toate şansele să fie tras pe linie moartă şi înlocuit cu alt candidat chiar înaintea turului întâi. Cu mult mai multă vreme. Fie de Crin Antonescu, fie de vărul Elenei Udrea – Cătălin Predoiu. Sau se va pune în slujba susţinerii candidaturii Elenei Udrea, un fel de Elena Lupescu a timpurilor noastre.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here