Ca la noi, la nimeni – Cancelarul german Olaf Scholz, între vorbe și fapte!

742
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Omul superior este modest în cuvinte și excelent în fapte.” – Confucius

Ce bine că Bucureștiul a fost vizitat de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Un cancelar social-democrat și care a fost ales în această cea mai înaltă demnitate a Germaniei, la 8 decembrie 2021. Și nu a fost o vizită de mântuială, dintre acelea care pot fi bifate și repede uitate.
SCHOLZ I-A LUAT LOCUL ”DOAMNEI DE FIER” A GERMANIEI. Trebuie subliniat că Olaf Scholz i-a luat locul uneia dintre cele mai titrate primă femeie Cancelar al Germaniei – celebra Angela Merkel. Care Merkel a fost comparată deseori cu „Doamna de Fier” a Angliei, Margaret Thatcher, pentru hotărârea de care a dat dovadă în întreaga ei carieră politică, dar și pentru stilul ei de a conduce autoritar.
Angela Merkel a vizitat Bucureștiul pentru prima dată în aprilie 2008, cu prilejul summit-ului NATO.
La 12 octombrie 2010, Angela Merkel a fost decorată cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, de către Rectorul și filosoful Andrei Marga, pe care-l cunoscuse încă din studenție într-o excursie în Munții Făgăraș.
Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost acordat pentru „contribuția istorică la unificarea europeană și pentru rolul de importanță mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaționale”, acordarea distincției prijeluindu-i Cancelarului Germaniei cea de-a doua sa vizită în România. Cu acel prilej, ea s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu și cu prim-ministrul Emil Boc. Atunci, se zice că Traian Băsescu ar fi semnat ștergerea unei datorii a Germaniei către România, ce data din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, când țara noastră ar fi alimentat Germania cu combustibili.
De asemenea, Angela Merkel s-a mai aflat, în mai 2019, la Sibiu, la summit-ul Uniunii Eruropene, organizat de președinția română a Consiliului Uniunii Europene, diriguit de prim-ministrul Viorica Dăncilă.
În anul 2014, Angela Merkel a fost aleasă de Forbes, din nou, cea mai puternică(influentă) femeie din lume. Merkel s-a aflat pentru a 10-a oară în acest top, de nu mai puțin de 9 ori fiind pe primul loc al clasamentului, din cele 11 ediții de până atunci.
PRIMA VIZITĂ ÎN ROMÂNIA A CANCELARULUI GERMANIEI, OLAF SCHOLZ. Dar să revenim în actualitate. Cancelarul Olaf Scholz a avut întâlniri cu Preș. Klaus Werner Iohannis, cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre unele investiții în retehnologizarea industriei de armament a României, atât Germania cât și Uniunea Europeană fiind în mare criză de muniție în acest moment, când stocurile de muniție ale țărilor europene au scăzut dramatic din cauza nevoilor Ucrainei, țară invadată de armata Rusiei, Ucraină pe care, atât Uniunea Europeană, cât și NATO, s-au oferit să o ajute atât cât va fi nevoie ca să scape de armata rusă invadatoare.
Luni după-amiază, urma să aibă loc o întrunire trilaterală între Președintele Klaus Werner Iohannis, Cancelarul Olaf Scholz și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, convorbiri despre care, la ora când scriu aceste simple note, nu știu nimic.
PROMISIUNE ILUZORIE DE LA CANCELARUL SCHOLZ. După convorbirile comune cu președintele României, Klaus Werner Iohannis, Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a declarat referitor la aderarea României la spațiul Schengen următoarele: „L-am asigurat pe președinte de susținerea mea”.
Practic, Cancelarul Olaf Scholz ne spune că sprijină declarativ aderarea noastră la Schengen, dar nu va forța Austria. Și Franța a făcut astfel de gesturi fără niciun fel de urmare în trecut!
ION PREDOȘANU

P.S. PRODUCĂTORUL DE ARMAMENT RHEINMETALL, INVESTIȚIE LA SATU MARE. Îmbucurător este faptul că grupul german producător de armament Rheinmetall deschide la Satu Mare, peste o lună, un centru de întreținere și logistică militară în România.
Un centru specializat în mentenanța armelor folosite în războiul din Ucraina, după cum a anunțat un comunicat al companiei germane. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here