Ca la noi, la nimeni – Căldură extremă și secetă, semne rele pentru Noul An!

659
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Încălzirea globală și politica //Vremea a uitat măsura,/ Încălzirea e globală,/ I-a înnebunit căldura,/ Toți… se iau la păruială.//”
Epigramă de Mariana Dobrin
Din Țara lui Papură-Vodă

Vremea fenomenelor meteorologice extreme a cuprins omenirea de mai mulți ani încoace. În anul 2022, pe la început, ni se spunea că precedenții cinci ani au fost cei mai călduroși, dar și cei mai secetoși din istorie. O apreciere despre anul trecut și raportarea lui la ceilalți ani încă nu avem știință să se fi dat publicității.
2023 – AN SECETOS?! Din păcate, cel mai cald început de an din istoria măsurătorilor meteorologice este anul 2023. Cu maxime, în medie, de 14-15 grade Celsius, iar în 2 ianuarie s-au înregistrat și temperaturi de peste 20-22 de grade Celsius. Zi în care ne-am pomenit cu peisaje de primăvară târzie și la munte, unde-au înmugurit ramurile mai multor pomi, iar în Munții Bucegi ne-am trezit cu peisaje de toamnă.
Zăpezile din alți ani sunt o dulce și frumoasă amintire, deocamdată existând zăpezi doar de pe la înălțimi montane de peste 2.100 de metri. Cum este cazul peisajelor de basm de la Bâlea Lac, în vreme ce pe la noi, prin Gorj, la Rânca nu a nins chiar deloc. Iar în zonele deluroase au înflorit ghioceii și, dacă vremea nu se schimbă, urmează brândușele. Avem parte de un început de an – 2023 – fără zăpadă și doar pe alocuri mai cad, cât de cât, precipitații, unele sub formă de zloată.
BOBOTEAZĂ FĂRĂ GERUL BOBOTEZEI. Peste două zile este Ajunul Botezului Domnului, adică Boboteaza. Prin cele mai multe locuri din țară se fac pregătiri intense pentru Bobotează, ziua sfântă a primei mari sărbători a Anului Nou, în care creștinii ortodocși merg la Biserică pentru a lua aghiazmă. Va fi o Bobotează fără gerul Bobotezei!
AGHIAZMA MARE, LA MALUL MĂRII NEGRE. La malul Mării Negre, neobositul Mitropolit al Dobrogei și arhiepiscop al Constanței, ÎPS Teodosie, a pregătit mai multe butoaie mari în care să sfințească apa, adică Aghiazma.
Pentru a ușura și fluidiza împărțirea Agiazmei, ÎPS Teodosie le-a cerut credincioșilor să aducă sticle din plastic, de câte doi litri, pe care să-și fi inscripționat numele și să ia fiecare credincios sticla care-i aparține.
SECETĂ ÎN ROMÂNIA, INUNDAȚII PESTE OCEAN. În vreme ce la noi, în România, avem o secetă pedologică de luni de zile – ce anunță un an agricol slab, grâul și orzul fiind acum pirpirii și neînfrățite din lipsa zăpezii – peste Ocean, inundațiile au făcut prăpăd, iar zeci de mii de oameni au rămas în beznă! Fenomene extreme, ce să mai zicem!?
ION PREDOȘANU

P.S. 3 IANUARIE – ZI NEAGRĂ PENTRU CULTRURA ROMÂNĂ. În ziua de 3 ianuarie 2023, s-au împlinit zece ani fără Sergiu Nicolaescu, cel mai prolific regizor român din toate timpurile, gorjean la obârșii. Și tot pe 3 ianuarie 2023, ne-am despărțit de Imensul Prozator, dramaturgul de mare talent și Academicianul Dumitru Radu Popescu, cel cu origini mehedințene. N-a fost numai un mare OM și un mare Caracter. Breasla scriitorilor este mai săracă de marți, 3 ianuarie 2023. Deși Domnia Sa este demult în galeria selectă a istoriei literaturii române! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here