Ca la noi, la nimeni – Bomboana pe coliva preşedintelui?

372

Relativa hârjoană dintre copreşedinţii USL – Victor Ponta, primul ministru al României, şi Crin Antonescu, preşedintele Senatului, pe tema înfiinţării unei comisii parlamentare de anchetă privind obţinerea unui credit extrem de avantajos de la CEC Bank de către fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu a stârnit şi încă mai crează controverse.

Probabil create ca diversiuni, în situaţia în care problemele ţării sunt cu totul altele şi, cu siguranţă, mult mai delicate. Ca să nu zicem mai grave. N-aş dori ca zicala cu tâlc: „Când doi se ceartă, al treilea câştigă” să se adeverească în vreun fel. Nu de alta, dar Cabinetul Ponta are de lucru în şi mai buna administrare a averii statului, iar preşedintele Senatului(şi al PNL, totodată), ce-i drept cu mai puţină treabă şi atribuţii, s-ar putea apleca serios asupra apariţiei unei legislaţii mai moderne şi mai utile societăţii româneşti. În fond, la câtă treabă are premierul Victor Ponta, este mai puţin important dacă l-a sunat pe copreşedintele liberal al USL înainte de a se decide crearea acelei necesare comisii parlamentare de anchetă! Limpede e că sunt destui opozanţi interesaţi, iar preşedintele Traian Băsescu e întâiul, să se bage bâta prin gard şi să fie întărâtaţi Victor Ponta cu Crin Antonescu.
La urma urmei, nu-l credem chiar sinucigaş politic pe Crin Antonescu. În fond, liderul liberalilor a fost şi este un adversar de temut al preşedintelui Traian Băsescu. Şi nu-l vedem în stare să se schimbe aşa dintr-odată. Chit că i se face o curte asiduă din partea aşa-zişilor reprezentanţi ai dreptei. Într-un interviu fluviu, la postul B1 TV, considerat al casei, ex-Colonelul Robert Turcescu i-a ridicat tot timpul mingea la fileu interlocutorului Traian Băsescu. În care s-a cam făcut de băcănie şi s-a deconspirat ca el fiind omul aflat în umbra creditulului de un milion de euro obţinut preferenţial – ca urgenţă, ca dobândă şi alte facilităţi – de fiica cea mare a preşedintelui, notăriţa Ioana Băsescu. Normal pentru cel ce se autodeclara cândva „Zeus”, Traian Băsescu a proferat invective la adresa primului ministru Victor Ponta, luându-l în braţe, ca pe un copil mângâiat pe creştet pe celălalt copreşedinte al USL: „Eu aş pune botul pe Crin Antonescu”. Exprimarea îi aparţine „doctului” preşedinte Traian Băsescu, care masacrează cu plăcere limba română vorbind de „două sute nouăzeci şi una de hectare”. Evident, hectarul fiind de alt gen. Dar să nu-i cerem unui vaporean cunoştinţe prea multe de limba română? Ar fi prea mult şi prea de tot!
Într-un păienjeniş de relaţii şi complicităţi, de interese, de obligaţii şi de complicităţi dubioase create în jurul afacerii „Ferma Preşedintelui”, nu se putea să nu scape vreun adevăr pe care l-ar fi dorit ascuns. Aşa se face că însuşi Traian Băsescu a scăpat porumbelul din gură, recunoscând că fiica sa Ioana a luat ilegal creditul de la CEC Bank. Plus că moşia îi va reveni domniei sale, după cum a recunoscut, căci el nu întrunea condiţiile – şi aşa încălcate de directorul general al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea. Cu care-i prieten, au fost împreună şi pe la Viena, iar Consiliul Director al CEC Bank n-a fost consultat. Cu sau fără Comisie de anchetă a Parlamentului, este bine ca muritorii de rând să ştie cine-i Traian Băsescu. Şi, mai ales, ce abuzuri face. În condiţiile în care de procurori nu-i pasă. Fiind cu toţii oamenii lui, adică puşi de el.
N. Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here