Ca la noi, la nimeni – Blestemul lui Caragiale: „Eu pentru cine votez?”

657

Orice-am face nu scăpăm de replica memorabilă a cetăţeanului turmentat din O scrisoare pierdută(1884), opera de căpătâi a veşnic contemporanului nostru celebru Ion Luca Caragiale: „Nu sunt turmentat, dar eu… Eu cu cine votez?” E un blestem de care nu scăpăm! Mai este puţin şi pe 5 mai se dă startul campaniei electorale pentru alegerile locale. Numai o visătoare precum Alina Gorghiu – copreşedinte al PNL – mai speră să se voteze în două tururi de scrutin.
Iar alegerile locale, normal, sunt total diferite de cele parlamentare din toamnă. Cam peste tot s-au stabilit candidaţii pentru primăriile comunelor şi oraşelor, chit că ar mai fi timp de schimbări surprinzătoare. Cei care influenţează şansele candidaţilor, atât la locale, cât şi la parlamentare, sunt proasta guvernare a pretinşilor tehnocraţi, dar şi rateurile DNA! Cea în fruntea căreia a fost reinvestită controversata Laura Codruţa Kovesi, atât de premiată de Statele Unite ale Americii şi lăudată până peste poate de preşedintele Klaus Werner Iohannis. Care i-a semnat decretul de numire chiar în ziua anunţării unui scandal din care s-a reţinut că febleţea americanilor şi a preşedintelui Iohannis ar fi ţinta Mosad, printr-o firmă celebră fondată de un fost şef al importantei agenţii de securitate din Israel. Oricum, nu credem în coincidenţe – grăbirea semnării Decretului cu pricina şi gafa anunţării arestării a doi agenţi ai firmei private de securitate, formată din foşti agenţi Mosad.
Şedinţa de miercuri a Guvernului Cioloş urma să lămurească niţel chestiunea cu legea salarizării unitare a bugetarilor, dar n-a fost să fie. S-a pierdut vremea cu aprobarea stemei unei comune transilvane, cu aprobarea prin hotărâre de guvern a zilei de 10 aprilie drept Ziua Sportului Curat, cu alte schimbări de prefecţi şi cu nişte tratate internaţionale. Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern n-a figurat nimic despre Sănătate, starea precară a acesteia fiind o bagatelă, nu s-a lămurit cum de-au murit trei copii infestaţi cu bacteria E-coli, şi tot nimic despre alimentele din supermarketuri pe care ministrul Agriculturii le consideră alterate. Cică Legea salarizării ar fi intrat în dezbatere publică, una formală probabil, fără a se preciza dacă în viitorul buget pe 2017 vor fi bani sau nu. Legea cu pricina rămâne ca document de bază pentru viitorul Guvern, ce se va instaura după alegerile parlamentare, sau nu se va adopta niciodată. Spre a nu supăra multinaţionalele. Cum nu s-a amintit nimic despre o lege adoptată de Parlament prin care se măresc alocaţiile pentru copii. O vagă discuţie despre salarii, cu restricţii la bugetari. Şi cam atât. A surprins şi nu prea, un sondaj INSCOP Research, efectuat între 21-28 martie, pe doar 1.068 de persoane, cu o marjă de eroare de plus-minus 3%. Pare-se că acţiunile în forţă şi selective ale DNA se întorc asupra PNL ca un bumerang. PSD creşte în intenţiile de vot, în vreme ce PNL scade. Cel puţin aşa arată barometrele sondajului comandat de Adevărul. 38% dintre repondenţii care şi-au exprimat intenţia de vot ar alege PSD (faţă de 36,3% în noiembrie 2015), iar 37,2% PNL (faţă de 40,1% în noiembrie).
În clasament urmează ALDE cu 5,3% în martie, în creştere (faţă de 4% în noiembrie 2016) şi PMP cu 5,1% (faţă de 4,4% în noiembrie 2015). Ar mai reuşi să depăşească pragul electoral dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare şi UDMR, cu 5%. Deloc nu ne miră căderea UNPR la numai 1,2%, exact cât are şi Partidul România Unită. M 10, partiduleţul Monicăi Macovei înregistrează un scor de 2,2%, iar PSRo, al lui Mircea Geoană numai 1,8%. Codaşe ar fi PRM, cu numai 1%, şi evident, PNŢCD, cu 0,4%.
Grav este că 11% s-au exprimat că nu vor merge la vot, 26,5% sunt încă nehotărâţi, iar 3,2% fie nu ştiu ori n-au vrut să răspundă.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here