Ca la noi, la nimeni – BEI cu Tănăsescu, noi tot cu Băsescu!

358

Grăbit din fire, era cât pe-aci să glosez pe tema că la rectificările bugetare câştigă tot serviciile secrete, dar pierd pe termen lung investiţiile, Munca, ministerele Economiei şi al Dezvoltării. M-am mai liniştit când am citit mai departe că au scăzut şi bugetele Preşedinţiei, Curţii Constituţionale şi ale dragei de ANI – Agenţia Naţională de Integritate, care nici măcar nu ştim de ce mai există.

Curios, primesc bani mai mulţi Senatul, Camera Deputaţilor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dar şi ministerele Externe, Interne şi Justiţie. Chit că la câte pagube produce (In)Justiţia, România fiind pe locul unu la datoriile cauzate de procesele pierdute la CEDO! Din vina evidentă a (In)Justiţiei! Dar plătite din banii contribuabililor.
Şi, totuşi, la acest capitol, al rectificării bugetare negative, nu prea văd vreo deosebire între defunctele Guverne PreşBăsescu-Boc şi cel actual. Dar, mai ştii? Oricum, o cât de mică relaxare este perceptibilă. Cu toate că nemulţumiri mai există, iar din criză nu ne-a scos de niciun fel Guvernul PreşBăsescu-Boc. Ca dovadă, n-am ieşit bine nici acuma. Chiar dacă oarecari creşteri la export şi la unii indicatori macroeconomici stăm mult mai bine ca acum un an şi jumătate. Vorbeam de creşterile reale la export. Şi nu de „exportul de securitate” la care se referă cetăţeanul Traian Băsescu, acela care-i momentan Guvernatorul Coloniei numită România şi se pregăteşte ca din 1 ianuarie 2015 să primească o funcţie la NATO. Cât despre avantajele scutului de la Deveselu, ce se construieşte pe vechiul amplasament al unei unităţi militare înfiinţate la intervenţia URSS, nicio problemă. Sunt nule şi neavenite. Avantajele de pe urma URSS – nu doar la Deveselu – le vom avea şi din partea SUA. Practic, am înlocuit URSS cu SUA. Ce corect text avea ieri la caricatura lui – Puiu Găzdaru, din Jurnalul Naţional: „Nu ne doare la caşchetă, c-avem scut antirachetă!”
Vestea proastă o cunoaşteţi: Băsescu e tot la Cotroceni. Ca locatar ilegal. Vestea bună este aceea că România va avea, timp de şase ani, un vicepreeşedinte al Băncii Europene de Investiţii. În persoana reprezentantului României la Banca Mondială – Mihai Tănăsescu. Fost ministru al Finanţelor în Guvernul Adrian Năstase. Un economist extrem de capabil, ce ne-a ajutat şi până acum. Graţie şi eforturilor domniei sale, proiectele din zona Dunării au primit, în anul 2012, nu mai puţin de 8 miliarde de euro credite. Suma fiind egală şi pentru 2013. Mihai Tănăsescu a fost decorat de preşedintele Franţei, în anul 2002, cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare în grad de Comandor, în acelaşi an primind din partea preşedintelui României de atunci, Ion Iliescu, Steaua României în grad de Cavaler. Să mai amintim că Mihai Tănăsescu este unul dintre cei trei români membri ai Comisiei trilaterale, una dintre cele mai influente organizaţii la nivel mondial.
N. ROŞCA

P.S. Este limpede că situaţia financiară nu-i roză. Totuşi, pentru anul 2014, premierul Victor Ponta anunţă creşterea pensiilor cu 3,5%, puţin peste rata inflaţiei. Măcar atâta şi nu-i rău! (N. Roşca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here