Ca la noi, la nimeni – Alergici la necazurile oamenilor? Da. Tehnocraţii presupuşi şi PNL!

394

Din pricina obtuzităţii tehnocraţilor franco-românului Dacian Julien Cioloş, minerii au ajuns – după atâţia amar de ani – iar în Bucureşti. Sătui să tot suporte tăierile de salarii, ameninţarea cu trimiterea în şomaj şi închiderea mineritului, ortacii din Gorj au plecat pe jos, cale de 320 de kilometri, să protesteze în Piaţa Victoriei. De unde nu se vor întoarce, după cum declară liderul lor, decât după ce guvernanţii nu le ascultă păsul şi nu le rezolvă necazurile prin care trec.

Nici azi nu se ştie dacă integrarea mineritului cu termocentralele Turceni şi Rovinari în mamutul Complexul Energetic Oltenia a fost un lucru bun sau unul foarte rău. Lângă mineritul gorjean şi cele două termocentrale a căror modernizare a început încă din anii ’90, fiindcă studiile arătau eficienţa exploatării lignitului din Gorj, care produce şi acum 30% din necesarul energiei electrice a României, se mai lipise şi termocentrala Işalniţa. Despre care se ştia că nu-i rentabilă. Au mai apărut firme căpuşe ale unor mahări ai PDL, azi PNL, Marcel Hoară – secretar de stat la Industrie în Guvernul Emil Boc, de îmbogăţirea căruia nu-i străin nici ex-puşcăriaşul Ionel Manţog (şi el ex-secretar de stat şi lider al PDL Gorj!). Don excrocherii sponsorizau campaniile PDL şi ale lui Traian Băsescu, başca propriile puşculiţe de milioane de euro! Liderul sindical Marin Condescu nu şi-a ridicat decât vreo patru-cinci vile, pentru el, pentru secretară, care-a devenit a doua soţie, şi cele patru fete cucuiete. Din două căsătorii.
Singurii care trudeau din greu şi erau plătiţi prost, ca şi acum, ameninţaţi cu veşnicele trimiteri în şomaj tehnic, iar mai nou în şomaj definitiv au fost minerii. Sătui de indiferenţa Jupânilor de la Bucureşti, la cei din Palatul Victoria şi din Ministerul Energiei mă refer, minerii au plecat la drum, mărşăluind 320 de kilometri de la Rovinari, la Craiova şi au ajuns la Bucureşti. Unde ieri au protestat în faţa Guvernului, stând tăcuţi pe spate în Piaţa Victoria!
Culmea este că ministrul Energiei sosea la CEO doar noaptea, ca să nu se vadă cu liderii minerilor, cei din Federaţia Naţională a Minerilor. Şi dacă n-a venit Mahomed la munte, s-a dus Muntele la Mahomed. Şireţi din cale afară, cei care fac politica Occidentului – a Comisiei Europene şi a FMI – i-au chemat la discuţii. Care nu se terminaseră la ora când scriu aceste rânduri.
Aplicarea principiului dezbină şi stăpâneşte e cunoscut şi de primul ministru Dacian Julien Cioloş. Sloganurile înscrise pe pancartele protestatarilor din Piaţa Victoriei ţin loc şi de politică energetică: „ANRE, de ce opriţi mina Gorjului? Siguranţa energetică a ţării în pericol!”; „Către FMI. Noi suntem români. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni!” „Certificatele verzi din România aduc în Gorj sărăcia!” Deocamdată, minerii sunt paşnici. Depinde de ce decizii vor lua guvernanţii ca să aplaneze nemulţumirile faţă de indiferenţa autorităţilor naţionale cu privire la situaţia companiei şi a Sistemului Energetic Naţional! Pe parcurs, între Rovinari-Craiova-Bucureşti, minerilor din Gorj li s-au alăturat şi alţi colegi din Valea Jiului!
Şi ca să aplaneze conflictul dintre minerii gorjeni şi guvernul „varză de Bruxelles”, vineri au sosit la Rovinari şi Turceni activişti ai PNL ca să-i convingă pe oameni că aşa cer Comisia Europeană şi FMI să se reducă bioxidul de carbon. Care se poate reduce şi prin modernizarea termocentralelor nu doar prin închiderea mineritului în Gorj!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here