Boza, la Atena! Iriza cere restabilirea legalității și oprirea derapajelor manageriale!

628

•Restul liderilor politici care tac, acuzați de interese

Dacă în urmă cu câteva luni, pe posturile de televiziune locale se înghesuiau politicienii și liderii de sindicat să ceară venirea Corpului de Control al ministrului Energiei la CE Oltenia, aceștia acuzând fel de fel de nereguli, pornind de la achizițiile din companie și finalizând cu certificatele de CO2, după apariția raportului doar senatorul Scarlat Iriza a luat poziție cerând explicații în legătură cu măsurile luate după emiterea raportului de control. Mihai Weber, deputatul PSD de Gorj, a comentat despre faptul că vinovații trebuie trași la răspundere, dar și deputatul PNL Dan Vîlceanu, dar demersul s-a oprit la asta. Inclusiv Iriza, prin intermediul unui comunicat de presă, se întreabă care sunt interesele parlamentarilor și liderilor politici din Gorj de a “ține gunoiul sub preș”, asta în condițiile în care CEO este compania numărul unu a județului. În timp ce Iriza cere măsuri, Sorin Boza se află la Atena, la Reuniunea Euracoal – Asociaţia Europeană a Cărbunelui şi Lignitului, unde ocupă poziția de vicepreședinte.

“În calitate de senator de Gorj, în data de 25 iunie a.c., l-am interpelat pe ministrul Energiei, Anton Anton, în legătură cu gravele deficiențe manageriale identificate la nivelul Complexului Energetic Oltenia, chiar de Corpul de Control al ministrului Energiei, solicitându-i să-mi comunice în detaliu măsurile dispuse pentru restabilirea legalității, optimizarea managementului și stoparea neregulilor în companie. În cuprinsul interpelării, am inserat un pasaj elocvent din raportul emis de Corpul de Control, în care se face referire la un posibil prejudiciu, estimat la suma de 40.998.940 Euro, generat de deciziile manageriale eronate care au condus la achiziționarea de certificate de CO2 la prețuri exorbitante. În legătură cu respectivul raport de control, parlamentarii și liderii politici din Gorj au două variante: să tacă și să țină gunoiul sub preș, permițând ca acel document să fie folosit ca element de presiune și chiar de șantaj asupra conducerii CEO, de către diverse grupuri politico – economice, care gravitează inclusiv în jurul Ministerului Energiei, pentru satisfacerea unor interese financiare și de afaceri ori să vorbească despre acel document și despre neregulile inserate în el, și să ceară restabilirea legalității și oprirea derapajelor manageriale”, a transmis parlamentarul de Gorj, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă.

Demers responsabil și firesc
Acesta consideră, de asemenea, că toți parlamentarii de Gorj și toți liderii politici ar trebui să fie interesați de însănătoșirea Complexului Energetic Oltenia, și ca această companie să fie condusă de manageri integri și nevulnerabili în fața Ministerului Energiei și a unor grupuri politico-economice. “Din moment ce s-a efectuat un control și s-a elaborat un raport care vorbește de nereguli grave și de posibile fapte infracționale, e normal să cerem restabilirea legalității și stoparea derapajelor. Constat cu surprindere că unii lideri politici critică demersul meu responsabil și firesc de a-l interpela pe ministrul Energiei. Unii o fac pentru a-și conserva afacerile pe care continuă să le deruleze, acum prin interpuși, cu CEO, alții o fac pentru a câștiga bunăvoința actualei conduceri a CEO, tot în perspectiva satisfacerii unor interese financiare și de afaceri. În ciuda presiunilor la care sunt supus, voi continua să cer adoptarea măsurilor legale care decurg, firesc, din raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei”, a conchis Iriza.

Măsurile lipsesc, Boza iar în străinătate
Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Gorjeanul a dat pentru prima dată publicității fragmente din raportul de control la Serviciului Corp Control al Ministerului Energiei, act finalizat în luna mai 2018 și transmis CE Oltenia pe 23 mai. Raportul, recunoscut cu greu de conducerea companiei, vorbește de prejudicii mari aduse companiei, de management defectuos și de mari pierderi financiare urmare a unor decizii manageriale greșite. Raportul a fost dospit la CEO timp de o lună de zile, președintele Directoratului, Sorin Boza, recunoscând public că doar șase persoane din companie au avut acces la document. Din 23 mai 2018 și până în prezent, conducerea CEO nu a luat nicio măsură pe linia celor stabilite de superiorii Ministerului Energiei, actul ignorându-se total. Directoratul, acuzat direct în raport pentru un posibil prejudiciu de aproape 41 de milioane euro adus CEO pe marginea certificatelor de CO2, nu a stabilit nici măcar o comisie care să verifice, chiar și de formă, cele șapte nereguli subliniate în raport.

Boza, vice în Grecia
Marți, președintele Directoratului CEO, Sorin Boza, nu era la serviciu, fiind plecat în una dintre nenumăratele sale deplasări în străinătate. Acesta se află la Atena, la Reuniunea Eurocoal pentru cărbune. Este însoțit de consilierul său Daniel Antonie. Boza este vicepreședintele Eurocoal.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.