Bilanţul taifunului din Taiwan: 153 de morţi şi peste 460 de dispăruţi

412
taiwan-taifun-111Peste 460 de persoane sunt date dispărute, la aproape două săptămâni după trecerea taifunului Morakot prin Taiwan, iar bilanţul a ajuns la 153 de morţi, au anunţat echipele de salvare. Numărul persoanelor dispărute pare să-l confirme pe cel avansat de preşedintele Ma Ying-jeou, care declarase că bilanţul ar putea depăşi 500 de morţi, în condiţiile în care numeroşi săteni au fost probabil acoperiţi de torente de noroi.

Guvernul taiwanez a adoptat un buget special de 100 de miliarde de dolari taiwanezi (trei miliarde de dolari americani) pentru a ajuta sinistraţii şi a demara reconstrucţia.
Drapelele vor fi coborâte în bernă pe o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de sâmbătă, a mai anunţat joi Guvernul.
Preşedintele, criticat aspru pentru ritmul lent al operaţiunilor de intervenţie, a prezentat scuze şi a dat asigurări că va face faţă responsabilităţilor sale.
În condiţiile în care, potrivit unui sondaj, doar 16 la sută dintre taiwanezi mai au încredere în preşedinte, iar trei membri ai Guvernului şi-au prezentat demisia, premierul a anunţat că va decide luna viitoare cu privire la o eventuală remaniere ministerială.
Morakot a fost cel mai grav taifun care a afectat Taiwanul, a precizat Ma, adăugând că amploarea sa a fost superioară celei a taifunului care a provocat moartea a 667 de persoane şi dispariţia altor 1.000 în 1959.
Cel puţin şase luni vor fi necesare pentru reconstruirea drumurilor şi podurilor distruse de Morakot, ceea ce va face probabil imposibilă revenirea rapidă a locuitorilor în numeroase sate de munte izolate, a anunţat ministrul Transporturilor.
Selecţie Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here