Bietul ex-politician Adrian Severin

473

foto predo 2Îndrăznim a spune acum că europarlamentarul Adrian Severin nu prea mai are viitor în politica românească şi nici în cea mondială. Chiar dacă domnia sa deţinuse, cândva, inclusiv funcţia de preşedinte al OSCE. Vreme în care avusese un rol important în tratativele eşuate, ce-i drept, care vizau aplanarea conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol.

Faptul că şi-a distrus cariera politică printr-un gest necugetat îl privesc direct şi personal. Încă de marţi, preşedintele PSD, Victor Ponta, îi ceruse demisia din partid şi din PE. Iar ieri, liderul social-democrat, care anunţase bărbăteşte că se va implica personal în excluderea acestuia din partid, i-a cerut printr-o scrisoare preşedintelui organizaţiei PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, începerea demersurilor pentru a curăţa PSD-ul de asemenea oameni. Aceeaşi poziţie tranşantă au avut, ieri, şi deputaţii de Gorj Vasile Popeangă(PSD) şi Constantin Severus Militaru(PDL).

La câteva ore de la anunţarea tristului caz în parlamentul European, lui Adrian Severin i se ceruse demisia din funcţia de europarlamentar. Şi totuşi, Adrian Severin are o figură de puştan niţel bosumflat că tocmai lui i se cere demisia din PE. Ba chiar susţine că ar fi victima unei înscenări din pricină că ar fi, apreciază el, un deputat, adică europarlamentar, incomod. Atunci, dacă i-am lua declaraţia ca adevărată, întrucât chiar a fost o înscenare, cum se face că a pus botul la o sumă frumuşică. De care, oricum, nu avea nevoie dacă n-ar fi fost lacom, pentru că în declaraţia sa de avere recunoaşte că ar deţine proprietăţi şi conturi în valoare de un milion de euro. Iar câştigurile lunare, plus diurna de la UE, nu-s nici ele de lepădat. Cine are timp să-l creadă că reporterii de la „Sunday Times” – oameni cu experienţă în domeniu şi care mai testaseră şi alţi europarlamentari, dar fără succes -, care deţin probe audio şi video ar fi nişte novici mincinoşi. Iar domnia sa se prezintă ca un incoruptibil şi inflexibil al zilelor noastre precum odinioară Cato.

Lăcomia omenească a domnului Adrian Severin şi a altor doi deputaţi(un austriac şi un sloven) i-a pus pe cei trei în situaţia penibilă de a se fi repezit la teancuri de bancnote. Iar mai apoi, Adrian Severin să declare că oferise, cică, în contul acelor bani, nişte „consultaţii contracost”. Cu ultime rămăşiţe de bun-simţ, austriacul şi slovenul au demisionat imediat din PE. În vreme ce Adrian Severin se agaţă de scaun, cu toate că, aşa cum spuneam, există probe audio şi video care-l denunţă pe „preacuratul” Severin, unul ce-l vrusese atras în cursă şi pe europarlamentarul Sebastian Bodu(PDL). Nici până acum, România nu avea o imagine prea bună la Parlamentul European, fiind frecvent acuzaţi de corupţie. De la cazurile Adrian Severin şi Sebastian Bodu, România are chiar o postură jenantă.

Că Adrian Severin s-a făcut de râs este treaba lui, dar a mai atras ruşinea şi asupra României şi a partidului care l-a trimis la PE. La somaţia lui Martin Schultz, şeful Grupului Socialist din PE, s-a autosuspendat din grup dar nu şi din Parlamentul European.

Celor care au încercat să-i ia apărarea lui Adrian Severin, cum este cazul fostului său coleg de la Academia „Ştefan Gheorghiu”, adică “mafalda” Iosif Boda, le reamintim că Adrian Severin nu este o găselniţă sau o creaţie a lui Mircea Geoană. Europarlamentarul ce se credea AS are o carieră politică îndelungată şi apreciată, pentru care a muncit cu migală şi chiar profesionalism. El nu este un oarecare şi, ca nepot al lui Silviu Brucan, nu putea să lipsească din conducerea FSN, iar în Guvernul Petre Roman a deţinut chiar funcţia de ministru al Afacerilor Externe, unde-a avut o activitate nu tocmai cuşeră, fiind acuzat şi implicat într-o acţiune cu spionită acută. A căzut totdeauna în picioare şi a fost membru fondator al PD, împreună cu preşedintele Petre Roman şi cu actualul preşedinte al României, Traian Băsescu. Niscaiva conflicte l-au readus în PDSR, iar preşedintele de mai târziu al PSD, Mircea Geoană, l-a găsit printre social-democraţi.

Şeful grupului de ziarişti englezi, de la „Sunday Times”, care a coordonat acţiunea de mituire, Jonathan Calvert, a declarat, într-un interviu pentru site-ul romaniacurata.ro că: „Adrian Severin nu a demisionat din Parlamentul European, probabil, pentru că nu a înţeles cât de grav este să schimbi legi pentru clienţi plătitori.”

Ne pare rău că a trebuit să aşternem pe hârtie aceste gânduri pornite din gestul necugetat marca Adrian Severin. Bietul Severin şi săracul cu duhul Sebastian Bodu au căzut într-o capcană întinsă unor fraieri şi corupţi din Parlamentul European.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here