Berica lui Bunilă – Orgolii şi trosneli

372

bunila (1)Ion Călinoiu trebuie să continue treaba la care s-a angajat ca preşedinte al Consiliului Judeţean pentru că s-a obişnuit cu secretele actului de administraţie şi pentru că ştie şi poate să colaboreze cu primari de toate culorile.

În interiorul USL Gorj sunt însă nebănuite orgolii şi din cauza lipsei de socializare la care sunt obligaţi partenerii se întâmplă şi trosneli care pot conduce la pierderi de procente electorale. Din acest punct de vedere Ion Ruşet şi Constantin Severus Militaru nu pot decât să se bucure, deoarece ei pot curăţa PDL-ul folosind ca alibi epurarea oamenilor lui Manţog căruia justiţia i-a făcut un cadou părtinitor faţă de gravele erori politice şi personale pe care le-a comis de la momentul în care s-a preocupat de conducerea armatei portocalii din Gorj. O primă trosneală s-a punctat însă între un deputat de Gorj şi chiar preşedintele Călinoiu. Este vorba de deputatul independent Dan Ilie Morega, despre a cărui venire la cârma Partidului Conservator s-a tot vorbit. În opinia mea Dan Ilie Morega, dacă ar veni la Conservator ca preşedinte, atunci procentele electorale ale USL ar creşte, pentru că în ciuda faptului că a abandonat PNL-ul Morega rămâne unul dintre cei mai buni manageri politici din Gorj. Florin Cârciumaru ar avea un partener de dialog redutabil, iar Dian Popescu ar trebui să îl ia în calcul şi pe Radu Angheloiu sau chiar pe Dumitru Modrea. Petrescu a terminat benzina cam de prin 2007 şi în ciuda faptului că are un aranjament cu Dan Voiculescu gorjenii nu îl iartă pe cel care a stat în senat două mandate pentru faptul că şi-a adus rudele în politică şi a mijlocit cât a putut pentru ele. Petrescu şi-a lăsat în PRM cumnatul şi finul cel tânăr, unul consilier judeţean, altul consilier local. Pe finul cel bătrân l-a făcut preşedintele conservatorilor motreni şi i-a mai dat şi un sediu în Casa Sindicatelor unde se duce şi de unde vine fostul membru PRM, membru PSD ajuns acum preşedinte de partid graţie fostului senator. Între Ilie Petrescu şi Dorin Hanu este o situaţie ireconciliabilă, tensiunile fiind amplificate de declaraţiile belicoase ale lui Petrescu. Liberalii cărora prin protocol li se oferă posibilitatea amplificării forţei politice în fiecare localitate au şi ei tensiunile lor, iar electoratul nu mai înţelege nimic în afara faptului că în lupta pentru ciolan cărţile politice vor fi mult mai măsluite ca în condiţiile unor candidaturi unipartite.

Notă: Cea mai nesigură performanţă politică a oricărui lider este cea în care rudele şi prietenii sunt pricopsiţi cu fel şi fel de stipendii şi funcţii de către politicienii care au momentele lor de strălucire în anumite timpuri. Nepotismul, cumetriile, traficul de influenţă sunt ingredientele care au distrus climatul de încredere în competiţia electorală mai ales atunci când sunt trucate şi rezultatele finale. Poporul, ca distribuitor al puterii nu trebuie tratat cu indiferenţă deoarece părerea lui contează chiar dacă liderii aleşi se susţin unul pe celălalt şi fac acelaşi lucru pentru familiile lor. Ar trebui ca traficul de influenţă politic în ceea ce priveşte promovarea rudelor să fie considerat infracţiune şi să fie condamnat cu suspendarea drepturilor electorale atât pentru traficant cât şi pentru beneficiar.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here