BBC prezintă situaţia orfanilor din România infectaţi cu HIV, la 20 de ani după revoluţie

354
mapamondÎn anii ’80, pe când România nu recunoştea pericolele infectării cu virusul HIV-SIDA, mulţi dintre copiii infectaţi au fost abandonaţi în spitalele româneşti, unde se foloseau ace şi seringi nesterilizate. Potrivit unui studiu din 2004, un sfert dintre români nu ar permite accesul în şcoală unui elev testat pozitiv, astfel că pacienţilor le este greu să se integreze în societate.
„Sunt trataţi cu dispreţ. Totul este împotriva lor. Se simt în siguranţă aici, pot vorbi deschis despre boala lor. Dar trebuie să suporte şi consecinţele unei copilării petrecute în diferite instituţii. Au multe probleme psihologice”, apreciază Jo Jowett, care lucrează pentru o fundaţie de caritate.

Directorul Orfelinatului 7 de lângă Vidra, Ioan Medeleanu, a declarat că iubeşte copiii. „Sunt o persoană care îşi face treaba cât poate de bine şi am o satisfacţie deosebită atunci când copiii sunt mulţumiţi de condiţiile de aici”, spune el, deşi în instituţie, mulţi dintre tinerii cu dizabilităţi sunt neglijaţi, subliniază BBC.
Într-o cameră mobilată sărăcăcios, patru tineri adulţi, cu picioarele goale şi cu haine proaste se legănau într-o parte şi în alta, comportamentul repetitiv fiind un simptom al instituţionalizării.
Selecţie după Mediafax, realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here