Băsescu, incendiat în Piaţa Prefecturii

316

2 protest (4)Nici cea de-a doua zi de proteste la Târgu-Jiu nu a adus cu sine incidente deosebite. Manifestanţii s-au adunat şi ieri în Piaţa Prefecturii, înarmaţi cu pancarte şi steaguri, însă oamenii s-au mulţumit să scandeze lozinci împotriva actualei guvernări. Ultimii protestatari au părăsit Piaţa Prefecturii cu puţin înainte de orele 19:00.

Peste 200 de protestatari gorjeni au ieşit din nou în stradă ieri după-amiază. Protestul era programat să înceapă la ora 15:00 însă majoritatea manifestanţilor s-au adunat în jurul orelor 1 protest (14)16:00. „Aşa cum am promis, suntem pentru a doua zi la datorie în Piaţa Prefecturii. Organizaţiile pe care le reprezint nu vor ceda până ce Guvernul Boc nu va demisiona. Dorim un Guvern de 1 protest (3)tehnocraţi, dorim pensiile pensionarilor la fel, dorim salariile bugetarilor la fel şi dorim ordine în minerit şi în energie, fără 2 protest (1)privatizare”, a declarat Constantin Creţan, liderul Federaţiei Naţionale a Muncii. Potrivit acestuia, şi minerii din Valea Jiului vor începe astăzi să protesteze: „Minerii din Valea Jiului vor demonstra legal de mâine (n.r. 20 ianuarie). Alte organizaţii sindicale care sunt aservite Guvernului stau acasă”, a spus Creţan. Protestatarilor din Piaţa Prefecturii li s-a asigurat ieri şi fundalul sonor, unul dintre 2 protest (2)participanţi aducând mai multe boxe şi o staţie de amplificare la manifestaţie. Cei care au avut ceva de spus au fost invitaţi la microfon, nu puţini fiind cei care au profitat de această invitaţie pentru a se face auziţi mai bine.

Fotografia preşedintelui Traian Băsescu, arsă de protestatari

1 protest (4)Şi de această dată, protestatarii au venit înarmaţi cu pancarte pe care scria “Jos Băsescu! Jos Guvernul!”, “Bucureşti, nu uita, Gorjul e de partea ta!”, „Un pitic şi cu un chior, şi-au bătut joc de 2 protest (21)popor” sau „România, trezeşte-te!”, însă spre deosebire 2 protest (22)de prima a zi a protestelor, prezenţa tinerilor în rândul manifestanţilor a fost vizibil mai numeroasă. Mare parte a acestora s-au declarat 2 protest (5)nemulţumiţi de faptul că nu au unde să lucreze în ţară şi sunt nevoiţi să plece în străinătate. Pentru ca mesajul lor să poată fi văzut de cât mai multă lume, un grup de tineri 2 protest (6)s-a urcat pe mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. „Ne-am urcat pe monument pentru a încerca să fim un pic mai la înălţime, să încercăm să-i scoatem pe toţi târgujienii pentru că foarte mulţi stau în casă de frică. Le e frică de cei din conducere. Toţi cei care am ieşit până acum am fost oarecum urmăriţi zilele astea şi 1 protest (6)oarecum hărţuiţi şi nu vrem să se ajungă la represalii asupra părinţilor. Sunt nemulţumit fiindcă am fost nevoit să plec din ţară şi de fiecare dată când mă întorc e din ce în ce mai greu. O să vin aici în fiecare zi”, a spus unul dintre tinerii manifestanţi. Un alt tânăr nu s-a mulţumit numai să scandeze lozinci împotriva preşedintelui Traian 2 protest (7)Băsescu, ci a dat foc unei fotografii a acestuia: „Nu mi-a oferit nimic acest preşedinte. Am 28 de ani şi nu am 2 protest (18)realizări nici la jumătatea părinţilor. Ce să facem? Am terminat şcoli, facultăţi, masterate. Ce facem cu ele?”, s-a plâns tânărul. Nici pensionarii nu au lipsit din Piaţa Prefecturii, aceştia plângându-se de pensiile mici, dar şi de faptul că se văd acum nevoiţi să trăiască un al doilea regim: „Aceste mitinguri sunt foarte binevenite. Trebuie să se rezolve odată situaţia pentru că nu mai putem să trăim. E destul. Am mai trăit un 1 protest (8)regim, acum trăim un al doilea, după cum se vede”. Nemulţumirea manifestanţilor s-au îndreptat ieri şi spre prefectul judeţului, Liviu Andrei, oamenii scandând în repetate rânduri „Liviule, dacă eşti bărbat, ieşi afară din palat!”.

În genunchi, în faţa bisericii

În jurul orelor 18:00, oamenii au plecat din Piaţa Prefecturii şi s-au îndreptat, ca şi în prima seară, 2 protest (15)spre sediul PD-L, scandând „Jos Băsescu!” şi „Hoţii! Hoţii!”. Şi ieri, sediul PD-L a fost apărat de jandarmi, înarmaţi cu tuburi cu gaze lacrimogene, pe care nu au fost însă nevoiţi să le folosească. 1 protest (10)Manifestanţii, din ce în ce mai puţini, s-au întors apoi în Piaţa Prefecturii, oprindu-se de câteva ori pentru a striga „Ruşine! Ruşine!” târgujienilor care au ieşit la ferestre pentru a privi grupul de protestatari. Odată ajunşi înapoi în Piaţa Prefecturii, protestatarii rămaşi au îngenuncheat în faţa bisericii şi s-au rugat. Mitingul s-a prelungit destul de mult, ultimul grup de protestatari părăsind Piaţa Prefecturii în jurul orelor 18:40.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here