Barack Obama îi acuză pe unii republicani că vor să îi submineze mandatul

434
barack-obama-montajPreşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a acuzat pe unii republicani că se opun proiectului său de reformă a sistemului de sănătate doar cu intenţia de a-i submina mandatul, potrivit unui interviu difuzat duminică de postul de televiziune CBS. Obama a dat asigurări că, în pofida eforturilor acestora, el beneficiază de suficient sprijin pentru adoptarea reformei unui sistem care pierde sume importante şi care lasă milioane de americani fără asigurare medicală .

„Cred că în prezent suntem într-o situaţie politică în care unii din Partidul Republican consideră că cel mai bun lucru de făcut este pur şi simplu să ucidă reforma şi că aceasta este o politică bună”, a declarat preşedintele în interviul înregistrat vineri.
„Cred că vom avea suficiente voturi pentru a adopta nu o lege oarecare în domeniul sănătăţii, ci o lege bună care ajută poporul american, reduce costurile, permite controlul pe termen lung al deficitului (bugetului)”, a adăugat el. Republicanii afirmă că se opun reformelor preşedintelui Obama din cauza costurilor mari, evaluate la 900 de miliarde de dolari, şi îi acuză pe democraţi că doresc să impună controlul guvernamental asupra sănătăţii. Obama a argumentat că pentru unii este vorba pur şi simplu de subminarea preşedinţiei sale prin respingerea reformelor, după cum au făcut-o şi ultima dată când la Casa Albă a fost un democrat cu idei similare, făcând aluzie la Bill Clinton.
„Cred că sunt unii care văd acest lucru ca pe o replică a anilor 1993-1994”, a precizat Obama.
„Ştiţi foarte bine: vine un nou preşedinte, propune un sistem de sănătate. Acesta eşuează şi atunci republicanii se folosesc de acest lucru pentru a câştiga alegerile pentru Congres la scrutinul următor (…). Cred că unii vor să folosească acest scenariu”, a adăugat el. Obama a reiterat de altfel că îşi va asuma întreaga responsabilitate asupra unui eşec dacă reformele nu vor pune capăt cheltuielilor mari pentru asigurări medicale în Statele Unite.
Selecţie Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here