Baican îşi umple buzunarele de două ori de la SNLO

524

SNLO 4Gavril Baican, preşedintele Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO) dar şi director executiv al Asociaţiei Patronale Miniere din România-PATROMIN, are grijă ca SNLO să îl remunereze de două ori. Astfel, pe lângă banii pe care Baican îi primeşte ca urmare a funcţiei de la vârful SNLO, şi a sferei de influenţă, acesta are grijă să umfle conturile PATROMIN, anual cu câteva zeci de mii de euro, o parte din bani intrând şi în propriul buzunar. Banii în cauză, sunt încasaţi, în aceiaşi manieră, şi de la Complexul Energetic Rovinari şi de la Complexul Energetic Turceni, patronatele intrând în aceiaşi oală cu sindicatele în privinţa acordării celor 6,5 la mie din fondul de salariu.

Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a anunţat recent că revine asupra intenţiei de a stopa acordarea banilor către sindicatul lui Marin Condescu şi spre patronatul lui Gavril Baican deoarece ar fi fost informat de la Ministerul Muncii că acţiunea în sine nu ar fi fost legală. Fără să aibă curajul de a încerca însă să vadă acest lucru în instanţă, Burlan, care oricum a aprobat ilegal acordarea acestor bani şi către sindicate şi către PATROMIN, a făcut-o, cu siguranţă din două motive.  baicanUnul este cel legat de scaunul său de director general, scaun zgâlţâit deja de Marin Condescu căruia nu i se poate împotrivi iar al doilea este că nu ar fi putut să îl lase fără bani tocmai pe şeful Consiliului de Administraţie(CA) al SNLO, Gavril Baican, la mâna căruia se afla ca urmare a funcţiei deţinute de către acesta. Şi astfel, prins între sindicate şi patronate şi între laşitatea care a ajuns să îi fie caracteristică în astfel de cazuri, Burlan a acceptat să îi plătească pe ambii, care îl au la mână, pentru a mai rămâne câteva luni pe funcţie. De altfel încă din luna ianuarie, Gorjeanul a atras atenţia că SNLO şi-a negociat cu sindicatele noul contract colectiv la finalul anului trecut, iar acordarea cotei de 6,5 la mie apare în acest nou contract deşi legea care îl consfinţea nu mai exista la momentul semnării documentului. Continuăm astfel să susţinem că Burlan ca reprezentant al administraţiei SNLO, a acceptat şi acceptă în continuare să acorde ilegal aceşti bani, conştient că legea dialogului social nu prevede ca unitatea să acorde sindicatelor peste 20 de miliarde de lei vechi pentru protejarea contractului de muncă anual.

Câţi bani încasează Baican?!

Cel mai câştigat din povestea cu SNLO, este însă Gavril Baican, urmaşul lui Toni Greblă la cârma PATROMIN, care ia în jur de 15.000 de euro, anual, numai de la SNLO , asta dacă este să ne luăm după declaraţiile făcute joi de senatorul PSD. Greblă a menţionat astfel că PATROMIN nu ar încasa la fel de mult ca sindicatele de la SNLO, pentru protejarea contractului colectiv de muncă, ci că suma ar fi de “10.000-15.000 de euro anual”. Chiar dacă este aşa, adică 700 de milioane de lei vechi, încasaţi pentru PATROMIN, tot este mult pentru o asociaţie care nu s-a remarcat decât prin pasivitate faţă de problemele cu care s-a confruntat industria minieră în ultimii ani. Şi cu toate acestea peste 2 miliarde de lei vechi, asta dacă vom calcula că sume identice se încasează şi de la CE Turceni şi CE Rovinari, fapt precizat, de asemenea, de către Greblă, intră în conturile acestea organizaţii care, înhăitată cu Marin Condescu, mai mult face presiuni pentru propriile interese financiare decât pentru problemele specifice. Să nu uităm că în momentul în care la Complexul Energetic Turceni sindicatele erau în fierbere privind intenţia directorului general Octavian Graure de a stopa cei 6,5 la mie pentru sindicatele de aici, Condescu şi Baican anunţau extaziaţi o întrunire la Rânca sub forma unui seminar de dezvoltare regională. De fapt, sub paravanul acestui seminar, Condescu şi Baican ar fi urmat să pună la punct tranşant problema acordării banilor de către cele trei unităţi din Gorj atât către Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Condescu, cât şi către PATROMIN, condusă de Baican. De asta au şi fost invitaţi aici unii factori de decizie de la nivelul Ministerului Economiei, invitaţia făcându-se ex-ministrului Ion Ariton. Din cauza vremii, seminarul anunţat brusc nu s-a mai organizat, Condescu fiind obligat să facă unele drumuri pe la Turceni să rezolve problema.

Greblă critic la adresa lui Graure

Deşi este de notorietate apropierea dintre Greblă şi Condescu dar şi cea faţă de Baican căruia i-a şi cedat în 2009 cârma PATROMIN-ului, este interesat de subliniat reacţia senatorului PSD la adresa managerilor din energia gorjeană, după izbucnirea scandalului privind tăierea beneficiilor financiare la CE Turceni. Folosind un discurs identic cu cel avut de Marin Condescu, într-o intervenţie publică recentă, Greblă îl critică pe Graure, ca şi demersul său în instanţă, şi îl elogiază pe Tiberiu Trotea, directorul general la CE Rovinari, cel care a fost singurul manager care nu a percutat în cazul reducerii celor 6,5 la mie din fondul de salarii, pentru sindicate. În acelaşi timp, dă de înţeles că PSD-ul l-ar avea în vedere pe Trotea pentru a conduce CE Rovinari, deoarece acesta este “un bun profesionist”. Trotea a fost înainte de intrarea în PDL, membru PSD.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here