Atentatorii de la Jakarta, membri ai reţelei Jemaah Islamiyah

588
indonezia-atacAtentatorii sinucigaşi care au comis atacurile de la Jakarta sunt membri ai reţelei teroriste Jemaah Islamiyah, a anunţat poliţia indoneziană.Cadavrul unuia dintre cei doi atacatori a fost identificat, însă autorităţile nu i-au dezvăluit identitatea.”Unul dintre ei a fost identificat. Nu vă pot dezvălui identitatea sa completă, dar poartă iniţiala N. Iar cel de-al doilea corp este în curs de identificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Nanan Soekarna.

Gruparea Jemaah Islamiyah este responsabilă pentru comiterea mai multor atentate sângeroase, printre care se numără cel de la Bali, în octombrie 2002, soldat cu moartea a 202 persoane, inclusiv 88 de australieni. În august 2003 a fost atacat Hotelul Marriott din Jakarta(12 morţi), iar în 2004 a avut loc un atentat la ambasada Australiei din Jakarta (12 morţi).Un nou atentat comis la Bali în octombrie 2005, soldat cu 20 de morţi, a fost atribuit tot membrilor Jemaah Islamiyah.

Fondată în 1993 de Abu Bakar Bashir, un cleric musulman indonezian, directorul unei şcoli coranice din Java, şi de Abdullah Sungkar, Jemaah Islamiyah („Comunitatea Islamică”) are ca scop crearea unui stat islamic care să includă Malaysia, Indonezia, Singapore, Brunei, sudul Filipinelor şi sudul Thailandei.Respectat de majoritatea fundamentaliştilor indonezieni, Bashir a fost găsit vinovat de organizarea atentatelor de la Bali din 2002. Condamnarea liderului JI a fost anulată în decembrie 2006.Jemaah Islamiyah este suspectată şi de legături cu reţeaua al-Qaida, condusă de Osama ben Laden.
Selecţie Sorin BĂLEANU, după Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here