Aproximativ 90 de morţi în Guineea, în urma unei manifestaţii

351
guinea-580-x-350Cel puţin 87 de persoane, ostile juntei aflate la putere în Guineea, au fost împuşcate mortal luni, la Conakry, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, iar doi lideri ai opoziţiei au fost răniţi de militari în timpul unei manifestaţii reprimate sângeros de forţele de securitate.

Este pentru prima dată când junta reprimă o manifestaţie prin folosirea violenţei, de la preluarea puterii, în urmă cu nouă luni.

Ziua de luni a fost cea mai sângeroasă din ultimii ani în Guineea.
Federaţia internaţională a ligilor pentru drepturile omului a cerut comunităţii internaţionale să „reacţioneze cu fermitate”.
Fostă putere colonială, Franţa a criticat „cu cea mai mare fermitate” această „reprimare violentă”, iar Statele Unite s-au declarat „profund îngrijorate”. Luni la prânz, mai multe zeci de mii de manifestanţi s-au reunit pe cel mai mare stadion din Conakry pentru a-şi exprima opoziţia faţă de eventuala candidatură a şefului juntei, căpitanul Moussa Dadis Camara, la alegerile prezidenţiale din ianuarie.
După intervenţia forţelor de securitate, venite să evacueze stadionul, „au fost strânse 87 de cadavre din interiorul şi din jurul stadionului după trecerea militarilor”, a declarat un oficial din cadrul poliţiei, sub acoperirea anonimatului.
În cursul dimineţii, forţele de securitate au dispersat opozanţii cu ajutorul bastoanelor şi grenadelor lacrimogene şi au arestat zeci de persoane. Ulterior, stadionul – care numără oficial 25.000 de locuri – s-a umplut şi au fost auzite tiruri de armă.
Fostul premier Cellou Dalein Diallo, candidat în alegerile prezidenţiale şi lider al Uniunii Forţelor Democratice din Guineea (UDFG, de opoziţie), a povestit că militarii i-au „rupt două coaste” şi l-au rănit la cap.
„Există o voinţă deliberată de a ne elimina astăzi pe noi, opozanţii”, a declarat fostul premier Sidya Toure, liderul Uniunii Forţelor Republicane (UFR, de opoziţie), de asemenea rănit la cap.
Aceste violenţe au loc într-un moment în care comunitatea internaţională face presiuni asupra liderului puciului pentru care acesta să îşi respecte angajamentul de a nu se prezenta la alegerile prezidenţiale.
Selecţie, Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here