APM Gorj a suspendat autorizația de mediu depozitului de gunoi de la Târgu-Jiu!

2244

Motivele pentru care firmei Polaris i s-a suspendat autorizația de mediu au la bază decizii judecătorești și constatări ale Agenției de Mediu Gorj. Depozitul de gunoi deținut de această firmă a încălcat legea în mod repetat, degajând în atmosferă substanțe periculoase pentru om.

Toxicitatea generată de modul în care se efectuează tratarea deșeurilor se simte, de peste un an de zile, la zeci de kilometri distanță de operator, mirosul înfiorător afectând sute de locuitori din trei cartiere (Slobozia, Bârsești și Ursați) ale municipiului Târgu-Jiu, din satele comunei Bălești, duhoarea ajungând să-i afecteze chiar și pe cei care trăiesc în centrul orașului.

Celule pline până la refuz
Problema s-a permanentizat iar autoritățile de mediu au decis în cele din urmă să stopeze activitatea depozitului, din 23 martie, a.c., timp de șase luni. În această perioadă, Polaris trebuie să ia măsuri de conformare și să restabilească situația firească a lucrurilor. Reamintim că acest depozit prevede construcția a încă patru celule de depozitare, pe lângă celelalte două existente și pline până la refuz, spre groaza târgujienilor. De asemenea, Polaris are obligația, prin lege, să presteze servicii de salubrizare, în condițiile stării de alertă în care ne găsim. Aerul devenind irespirabil în multe momente ale fiecărei zile, cetățenii din zonele menționate au făcut sute de plângeri la toate instituțiile statului, au chemat de zeci de ori Garda de Mediu, au protestat în fața Primăriei Târgu Jiu și la poarta operatorului, în mai multe rânduri și au semnat petiții pe care le transmit organelor abilitate. Firma Polaris a fost amendată în mai multe rânduri, i s-au dat mai multe termene pentru a rezolva problema, dar în zadar. Ca atare, închiderea depozitului ilegal și extrem de toxic era de mult timp așteptată.

Mesaj și pentru firma din Bălești
Iată ce spune unul dintre cei care s-au luptat pentru ca aerul pe care-l respirăm să fie curat: Ilie Holtea: ,,Depozitul Polaris a primit decizie de suspendare a activității pentru 6 luni, timp în care trebuie să ia măsuri pentru a deveni un Depozit Ecologic cu adevărat. Merită felicitări doamna Mădălina Șarapatin și oamenii din Slobozia pentru eforturile lor, pentru lupta lor din toți anii ăștia, iar noi trebuie să continuăm să îi sprijinim. Fiți siguri că Polaris va contesta această decizie, este nevoie ca noi toți să sprijinim eforturile celor din Slobozia de a determina Polaris să ia măsurile care se impun, pentru a stopa poluarea aerului și a apei orașului și a comunei Bălești. Astă seară finalizez strângerea tabelelor de semnături, suntem câteva sute, le voi depune mâine la Primărie și la Prefectură. Vor urma multe păreri despre decizia APM de suspendare a activității Polaris. Vă rog să gândiți fiecare cu capul lui, nu aplecați urechea la diversele scenarii pe care le vor prezenta cei care au protejat Polaris în ultimii ani, cât timp noi am fost gazați și poluați. Este o dovadă că oamenii uniți pot face ceea ce autoritățile se chinuie să nu facă: să impună Domnia Legii. Legea este una și pentru noi și pentru ei și nu este negociabilă sănătatea noastră, a tuturor – chiar și cei care se chinuie acum să comunice prin Bălești că NCR Reciclare nu poluează. Haideți să facem și NCR Reciclare să stopeze poluarea în Bălești!”, este mesajul lui Ilie Holtea.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here