Ani grei de închisoare pentru agresorii cadrelor medicale

287

La începutul acestei săptămâni, deputaţii au adoptat un proiect de lege care incriminează faptele de ameninţare, lovire, sau alte violenţe săvârşite împotriva personalului sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii prin stabilirea unor pedepse similare celor prevăzute de Codul Penal pentru infracţiunea de ultraj. Cei care agresează personalul medical riscă să petreacă luni sau chiar ani la închisoare.

Personalul medical este protejat de o lege care îi pedepseşte pe cei care agresează medicii şi asistentele. Proiectul legislativ a fost adoptat marţi. Potrivit actului normativ, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii, ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă. De asemenea, lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva personalului sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani, vătămarea corporală se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la şase ani, iar vătămarea corporală gravă se pedepseşte cu închisoarea de la trei ani la 12 ani, conform proiectului de lege. Camera Deputaţilor este for decizional.

Niculescu: „Eram total lipsiţi de apărare”
Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj, Marinică Niculescu, spune că acest proiect de lege este extrem de binevenit, pentru că personalul medical era total lipsit de apărare. Totuşi, trebuie precizat faptul că, la nivelul judeţului nostru, în acest an nu s-a înregistrat niciun caz de acest gen. „Este foarte binevenit acest proiect de lege pentru că noi eram total lipsiţi de apărare. În acest an, din fericire, nu am avut niciun caz de agresiune asupra personalului nostru. Eu am tot avut discuţii cu angajaţii şi le-am zis să se comporte precum profesioniştii şi să atenueze un posibil conflict. Lunar am întâlniri cu salariaţii şi îi sfătuiesc să aibă grijă cum se comportă în timpul programului”, a mărturisit Marinică Niculescu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj. Potrivit managerului Niculescu, ultimul incident de agest gen a fost înregistrat anul trecut, în zona Motru. „În afară de cazul de anul trecut, din zona Motru, când rudele unei paciente au agresat personalul de pe ambulanţă, nu am mai avut niciun alt caz de acest gen, de atunci şi până în prezent”, confirmă Niculescu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here