Angajat al Penitenciarului Târgu-Jiu, în greva foamei

307

Un angajat al Penitenciarului Târgu-Jiu, unic întreţinător de familie, a căzut ieri din picioare după ce a auzit că Administraţia Naţională a Penitenciarelor(ANP) a trimis un ofiţer de la Academie pe postul său de ofiţer Prevenirea Criminalităţii, funcţie pe care acesta o câştigase irevocabil prin sentinţă civilă. Acesta a primit ajutor de la psihologul Raluca Dobriţan, până la venirea SMURDU-lui în unitate. Filiş suferea de tahicardie, avea tensiunea crescută, dar cu toate acestea a refuzat spitalizarea, intenţionând să meargă, în continuare, la serviciu, chiar şi în greva foamei, deoarece este singurul educator la muncă în săptămâna aceasta, restul colegilor fiind în concediu. Ofiţerul Filiş ţine acum locul şefului Biroului Educaţie. Acesta a refuzat să dea declaraţii pe marginea celor întâmplate dar membrii familiei şi-au arătat îngrijorarea faţă de starea lui George Filiş care intenţionează să meargă în audienţă la ministrul Justiţiei şi la premierul Ponta pentru a prezenta abuzul la care a fost supus.

În mai 2007 George Filiş a câştigat prin concurs naţional funcţia de şef Birou Prevenirea Criminalităţii pe care a ocupat-o la Penitenciarul Târgu-Jiu până în septembrie 2010. Atunci a fost revocat din funcţia de conducere deoarece intrase în conflict cu Constantin Bălă, la momentul respectiv director al Penitenciarului, detaşat de la Craiova la Târgu-Jiu după celebrul caz Gorbunov, şi care l-a trimis la Comisia de Disciplină pe ofiţerul Filiş. Ofiţerul este băgat la Comisie sub pretextul că ar fi urmărit anumite site-uri XXX la serviciu. La prima citare la Comisia de Disciplină, Filiş nu a primit sesizarea îndreptată împotriva lui, pentru că era în concediu medical. Acest fapt conducea la nulitatea absolută a cercetării disciplinare potrivit OMJ 2856/c/2004, dar nu se întâmplă asta.

Revocarea din funcţie, contestată la CA Craiova
Filiş contestă astfel revocarea din funcţie la Curtea de Apel(CA) Craiova şi la data de 13 aprilie 2011 instanţa de fond, prin sentinţa nr.213, dispune anularea sancţiunii disciplinare, reintegrarea acestuia în funcţia de şef Birou, şi plata diferenţelor salariale. Înainte cu 6 zile de a depune recurs împotriva sentinţei, pe 3 iunie 2011, ANP declară însă vacantă funcţia de conducere de la Târgu-Jiu şi se emite OMJ 1479/c/2011 pentru vacantare, deşi postul era în litigiu. Filiş contestă şi acest ordin la CA Craiova, dosar nr. 1900/54/2011, şi în iunie 2012 CA anulează partea care prevedea funcţia de şef Birou de la Târgu-Jiu. ANP-ul declară recurs iar Înalta Curte dă însă termen abia în 30 aprilie 2014.

Plimbarea dosarului de la CA la ÎCCJ şi retur
În februarie 2013 ÎCCJ dispune pe mica reformă trimiterea dosarului 1900/54/2011 la Curtea de Apel Craiova, devenită competentă de recurs. CA pune dosarul pe rol imediat şi dă primul termen la 3 iunie 2013. La al doilea termen pe 8 iulie, CA se dezinvesteşte, scoate cauza de pe rol şi o retrimite la ÎCCJ şi se dă termen pe 25 noiembrie 2014. În tot acest timp, Filiş face trei memorii la Ministerul Justiţiei, în intenţia de a putea intra în audienţă la ministru, dar nu a fost lăsat să ajungă, solicitările sale fiind de fiecare dată refuzate.

Sentinţă irevocabilă, neluată în seamă
ANP-ul, în celălalt dosar privind funcţia, depune recurs pe 5 iunie, iar acesta se judecă pe 1 martie 2012 la ÎCCJ. Pe baza probelor falsificate depuse la dosar, ÎCCJ admite recursul ANP şi trimite cauza spre rejudecare la CA Craiova. În iunie 2012, se rejudecă dosarul respectiv, se iau de bune probele falsificate şi se respinge acţiunea lui Filiş, privind sancţiunea disciplinară. Acum, Filiş face recurs, dar între timp reuşeşte să desfiinţeze actele falsificate cu ajutorul parchetului, şi primeşte termen de rejudecare la ÎCCJ în martie 2014. În februarie 2013, pe mica reformă, ÎCCJ dă dosarul la recurs la CA Craiova şi pe 2 iulie 2013 se dă sentinţa care anulează, în parte, decizia din 2010 ”în sensul că înlocuieşte sancţiunea revocării din funcţia de conducere, cu sancţiunea diminuării drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită cu 10% pe o durată de 3 luni”. Sentinţa este irevocabilă.Pe 21 august Filiş cere conducerii penitenciarului să ia act de această sentinţă şi să îl repună în drepturi. Nu se întâmplă însă asta şi mai mult, salariatul află ieri că postul pentru care s-a judecat atâţia ani s-a ocupat de un alt ofiţer care ar urma să înceapă munca pe 1 septembrie. Atunci i se face rău, la penitenciar ajungând o ambulanţă SMURD.

Primeşte îngrijiri şi se învoieşte trei ore
Filiş primeşte îngrijiri medicale la locul de muncă şi refuză spitalizarea. Se învoieşte trei ore pentru a se retrage la domiciliu, membrii familiei sale fiind extrem de îngrijoraţi. De altfel soţia şi tatăl acestuia sunt cei care vorbesc cu presa, îngrijoraţi de soarta lui George Filiş. Soţia este cea care susţine că George Filiş a anunţat-o că va continua greva foamei, dar mergând la muncă şi că va solicita sprijinul Ambasadei Americii şi celei a Olandei pentru un eventual azil în aceste ţări. “Nu se mai poate aşa ceva. Soţul meu trebuie să moară pentru că un altul să vină în locul lui”, spune Luminiţa Filiş menţionând că soţul acesteia, fost om de presă, a ajuns să fie călcat în picioare cu dreptatea în mână. ,,Soţul meu va merge în audienţă la ministrul Justiţiei şi la premierul Victor Ponta pentru cele întâmplate. El până în 2010 a avut numai calificative foarte bune şi nu a fost sancţionat deloc până atunci. Soţul meu va merge în audienţă pentru a transmite celor doi oficiali ce i s-a întâmplat. Suntem convinşi că aceştia nu ştiu de abuzurile la care soţul meu a fost supus”, a mai declarat soţia grevistului. George Filiş este martor în dosarul aflat la DNA, în celebru ,,POSDRU” pentru care zece salariaţi din conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu au calitatea de urmăriţi penal. Nistor Sendile, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu nu a răspuns la telefon pentru a comenta despre evenimentul apărut ieri la Penitenciarul Târgu-Jiu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here