Anchetatorii i-au făcut inventarul: Troacă, 8 dosare penale în cercetare

575

Timpul petrecut de Mihăiţă Troacă, primarul PDL al comunei Padeş în arestul IPJ Gorj, le-a permis anchetatorilor să-i facă un inventar succint al dosarelor celui reţinut miercuri pentru evaziune fiscală. La un calcul simplu, procurorii au constatat că Troacă, posesor deja al unei condamări la un an de închisoare cu suspendare, mai are, pe lângă dosarul pentru care a stat la răcoare 24 de ore, încă opt plângeri care stau la baza altor lucrări penale aflate în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, Poliţia Tismana şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. În aceste opt dosare, întocmite numai în ultimii ani, Troacă este cercetat pentru infracţiuni silvice, trafic de influenţă, agresiune, alte deturnări ilegale de TVA, inducere în eroare a organelor judiciare şi inscripţionarea ilegală a unei maşini.

În cele 24 de ore, petrecute miercuri spre joi în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, primarul PDL Troacă a avut timp să-şi rememoreze faptele pentru care este acuzat şi dosarele penale aflate în lucru la trei instituţii care se ocupă cu astfel de cercetări. Dacă Troacă nu a făcut asta în timpul petrecut “la răcoare”, au făcut-o cu siguranţă anchetatorii care înainte de a cere ca primarul de Padeş să stea o lună după gratii au făcut un inventar al dosarelor deschise pe numele edilului democrat-liberal. La un calcul simplu, anchetatorii au numărat cel puţin 8 dosare penale întocmite numai în perioada 2013-2014 pe numele primarului, fără să mai ia în calcul şi alte plângeri vechi încă nefinalizate.

Samsar de maşini în Spania
Cele mai importante dosare penale aflate în lucru avându-l ca potenţial inculpat pe Mihăiţă Troacă sunt de altfel pe masa procurorilor Parchetului Judeţean Gorj. Nu numai Emil Moţa a reuşit performanţa de a-l trimite după gratii pe Troacă, pentru că acesta are şi alţi colegi procurori care se ocupă, serios, de primarul de Padeş. Asta deoarece dosarele lui Troacă sunt “doar” trei numai la această instituţie de Parchet, acestea fiind repartizate şi la alţi colegi de-ai procurorului Moţa. Un dosar important, mai exact cel cu numărul 257/P/2014, făcut recent public de către Gorjeanul, îl are acuzat pe Troacă de fapte de corupţie.
Nu este singurul dosar important aflat aici Parchetul Judeţean are în lucru şi dosarul nr. 91/P/2014 în care acesta este acuzat de trafic de influenţă, vinovaţi fiind făcuţi alături de Troacă şi nişte medici din Gorj. Cel mai important dosar aflat pe masa procurorilor de la Parchetul Gorj priveşte însă nişte tranzacţii făcute de Troacă în Spania, susţin surse credibile, în acest caz TVA-ul de pe autovehiculele respective nefiind plătit la stat.

Tenco SRL, firma finului lui Troacă, în cercetare la Poliţia Tismana
Poliţia Tismana îl cercetează pe Troacă într-un dosar care are legătură cu firma SC Tenco SRL din Padeş, firmă din Motru Sec mai exact, al cărei administrator este Gabi Ciorbă, finul edilului reţinut miercuri pentru evaziune fiscală. Firmei în cauză, care se bănuieşte că de fapt ar fi a primarului, i s-a atribuit de către Troacă un contract important. Câştigătoarea lucrării a fost o firmă din Severin dar acesta a subcontractat o parte din lucrarea de un milion şi jumătate de euro firmei finului Ciorbă. O parte din bani, dacă nu cea mai mare parte, se bănuieşte că au aterizat astfel în buzunarul lui Troacă. Dosarul de aici are la bază cercetarea lui Troacă tot pentru evaziune fiscală.

Parchetul Motru are 4 dosare “Troacă”
Nu numai Parchetul Gorj şi Poliţia Tismana instrumentează dosare “Troacă”; şi Parchetul Motru are în cercetare vreo patru astfel de lucrări penale. Vorbim de un dosar mai vechi în care Troacă este acuzat de infracţiuni silvice, dar şi unul mai nou, cel cu nr.1688/P/2013, care priveşte inscripţionarea de către primar a maşinii primăriei cu inscripţia “Poliţia Locală”. Lucru ilegal, dosarul aflându-se în lucru la Poliţia Tismana. Procurorii motreni îl mai cercetează pe Troacă în dosarul nr. 371/P/2013 pentru inducerea în eroare a organelor judiciare de anchetă, acesta intrând în posesia unor documente medicale false, se arată în dosar. Tot aici, mai există un dosar penal “Troacă” în care primarul încătuşat este cercetat pentru scandalul din Primăria Padeş, dosarul având nr.1684/P/2013 şi are legătură cu agresiunea fizică exercitată asupra fostului consilier local, Cristian Elena.
Anamaria Stoica

Troacă, încă 29 de zile în arest
Urmare a prejudiciului de 2,6 milioane de lei, a condamnării sale anterioare la un an de închisoare cu suspendare dar şi a gravităţii faptelor sale, din acest dosar de evaziune fiscală, primarul Mihăiţă Troacă a primit din partea magistraţilor Tribunalului Gorj undă verde la stat încă 29 de zile în arest. Sentinţa poate fi atacată cu contestaţie la Curtea de Apel Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here