Anchetă la examenele școlare de la Bustuchin

441

Zeci de elevi de clasa a opta din Bustuchin, care au trecut prin examene în ultima perioadă, au fost chemați și audiați ieri dimineață la Târgu Jiu, la sediul Direcției Generale Anticorupție, împreună cu părinții. Anchetatorii cred că unii dintre ei ar fi primit răspunsurile corecte chiar în timpul examenelor, în ciuda faptului că sălile erau supravegheate video. Imaginile de la toate școlile din județ au ajuns acum la polițiști, care le examinează pentru a vedea dacă există probe pentru suspiciunile pe care le au.

Elevii citați ieri dimineață pentru a se prezenta în fața anchetatorilor provin de la clasele de a opta de la două școli din Bustuchin. Aceștia au venit împreună cu părinții și spun că totul a fost corect și că nu au existat examene trucate. Printre întrebările primite au fost și cele referitoare la modul de organizare a banchetului de sfârșit de an, la care ar fi fost prezenți și unii dascăli, părinții spunând că instituțiile statului ar trebui să caute corupția în alte locuri, nu în astfel de situații.
“Copiii au făcut o petrecere pentru că se despărțeau, așa cum a făcut toată lumea, probabil. Banchetul lor a fost organizat de către noi, de părinți. Noi am strâns banii și am organizat totul și nu ne gândeam că se ajunge la asemenea probleme. Au fost invitați câțiva profesori, dar care nici nu au venit toți”, a spus una dintre mamele prezente la sediul DGA Târgu Jiu, un tată susținând și el că nu aici ar trebui căutată corupția de care vorbește toată lumea. “Să caute corupția la nivel înalt, că aici nu e nicio corupție. Ce corupție e asta, că dau eu o prăjitură sau o masă, ca părinte, că ne bucurăm de finalul de an școlar și că pleacă copiii unii la o școală, alții la alta? Eu nu văd nicio corupție aici. Cred că domnii aceștia ar avea lucruri mai importante de făcut, nu să ne poarte pe noi pe drumuri, că stăm pe aici cu copiii nemâncați și noi și ei. Sunt oameni de la țară, care de abia au făcut rost de câțiva zeci de lei pentru a plăti transportul până aici și aici ne întreabă chestiuni de genul acesta. Altele sunt necazurile noastre, nu astea”, a spus un părinte supărat pe situația de ieri.

oameniiDeclarațiile elevilor
Cei audiați au declarat categoric că nu au niciun fel de reproș de făcut dascălilor, mai ales că notele primite de copiii lor au fost în media celor din timpul anului școlar. Chiar și elevii audiați au spus că nimeni nu i-a ajutat la examene, de dimineață aceștia neavând însă idee ce înseamnă să fie citați și să fie audiați într-o anchetă penală. S-au lămurit pe parcursul zilei și, astfel, la ieșirea din sediul DGA au reafirmat că nu și-au schimbat punctele de vedere. “Le-am spus că nu a fost niciun profesor care să ne ajute. Am avut un profesor la catedră și altul care s-a plimbat printre noi, ca să nu avem fițuici sau altceva”, a spus o elevă.
Printre cei audiați ieri s-a numărat și Narcis Adrian Ghindă, un puști care la sfârșitul săptămânii trecute a devenit campion național de kick-boxing, după un concurs desfășurat la Timișoara. Deși nu avea idee pentru ce fusese adus de tatăl său și de antrenor la Târgu Jiu cu noaptea în cap, elevul a dat asigurări că examenul a fost cât se poate de corect, și tatăl său susținând că a militat mereu pentru neplata examenelor. “Nici nu avem bani, de unde să dăm? Eu i-am spus, pe ce are în cap, pe aia să ia note. Nici nu știu ce note a luat exact, ceva între 6 și 7, din câte știu. Sunt notele lui, de atât a știut, cu atât a fost notat, nimic altceva”, a declarat tatăl.

dga directia generala anticoruptieSecretomanie
Direcția Generală Anticorupție și Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj nu au făcut deocamdată niciun fel de precizare cu privire la dosarul respectiv, al doilea care vizează recentele examene susținute de elevii din județ, săptămâna trecută fiind ridicate documente și un calculator de la o școală din Târgu Jiu. După descinderile de atunci, IPJ Gorj a cerut Inspectoratului școlar toate înregistrările video, nu mai puțin de 471 de DVD-uri cu toate filmările ajungând în posesia anchetatorilor. Imaginile ar urma să-i lămurească pe aceștia în privința corectitudinii notelor acordate elevilor, ziua de azi fiind încă una în care audierile vor continua cu noi persoane implicate în acest caz.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here