AMR, necăjită de Coabitatori!

318

La câte proteste ori mitinguri există și, din pricina crizei, vor mai apărea, asta ne trebuia. S-a supărat și AMR – Asociația Magistraților din România! Și nu pe guvernarea care este cum este. Ci direct, pe președintele Traian Băsescu și pe primul ministru Victor Ponta. Prea vorbărețul Cristian Preda, europarlamentar PDL, susținea că în mai 2014(se va împlini visul portocaliu cu care tot bombardează mass-media încă de la crearea USL) în preajma viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, când PSD și PNL vor merge aproape sigur pe liste separate, ar fi în pericol însăși menținerea USL. De regulă, în popor se zice că nu mor caii când vor câinii!…

Și totuși, în urma Scrisorii deschise adresate de președintele interimar al AMR, Ion Spânu, în numele Asociației Magistraților din România, situația devine albastră. Dacă nu chiar gravă. Adresanții Scrisorii sunt președintele Traian Băsescu și primul ministru Victor Ponta. Conținutul este lung și nu-l vom sintetiza. Cert e că magistrații își exprimă îngrijorarea și totalul dezacord față de pozițiile adoptate și exprimate, în ultimele zile, de puterea politică, prin implicarea într-o procedură de numire total netransparentă pentru funcțiile de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție.
Asociația Magistraților din România – AMR – le reamintește factorilor de decizie că nu este posibil să ignore rolul major al puterii judecătorești în societate. Dar și faptul că ea nu poate exista ca atare dacă dimensiunea independenței Justiției nu este una reală.
Prin plecarea ex-ministrului Justiției, Mona Pivniceru, o profesionistă în domeniul magistraturii, interimatul la ministrul Justiției este asigurat de premierul Victor Ponta. Este drept, domnia sa, în calitatea de președinte al PSD, poate decide multe. Cu atât mai mult cu cât s-a consultat și toată conducerea PSD. Mai ales, probabil, în ceea ce privește directorii adjuncți de la DNA. DIICOT și Parchetul General ale căror mandate expiră. Mai departe, dacă-i vorba despre susținerea Laurei Codruța Kovesi la cârma DNA nu cunoaștem chiar nimic. Ori tocmai această posibilă susținere, în urma unui compromis cu președintele Traian Băsescu ar supăra și mai tare magistrații. Cu care, oricum, nu-i de joacă. În acest moment, mai sunt proteste pe la OLTCHIM, pe la Mechtel, mitinguri care, din pricina crizei economice, s-ar putea înmulți exponențial. Marile probleme ale României ar fi dacă nu s-ar respecta doleanțele legitime și afirmate în scrisoare de către AMR. Sper ca și de această dată, flerul de mare politician și diplomația premierului să-i dea cel mai bun gând și să nu se lase păcălit ori călcat în picioare de inițiatorul Pactului de coabitare, președintele Traian Băsescu. Un Pact cât o imensă capcană!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here