Amenzi la ferma de păsări! Patronul iordanian e departe!

483

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare Gorj au aplicat, ieri, primele sancțiuni în cazul morții celor câteva zeci de mii de pui de la ferma de păsări de la marginea orașului, fermă care este amenajată în spațiile Avi Instant SRL, dar care aparține unei alte companii, înființată anul trecut de un om de afaceri din Iordania. Al Qawther SPA SRL este denumirea firmei care este responsabilă pentru genocidul de la fosta Avicola, inspectorii DSV Gorj neavând nici ieri cu cine să discute despre situația de acolo. Un angajat al firmei a jucat rolul gazdei, bărbatul neavând încă nicio responsabilitate clară, el primind însă primul vestea că moartea puilor aduce și amenzi.

Prima sancțiune aplicată de inspectori a fost de 1500 de lei pe considerentul că puilor nu le-a fost asigurată buna creștere, șeful DSV Gorj, Nicolae Călescu, spunând că păsările au fost hrănite ultima dată pe 21 ianuarie. “Popularea fermei s-a făcut undeva în jurul datei de 10 ianuarie, când s-au adus aici 35.000 de pui de o zi. Atunci a fost asigurată și cantitatea de zece tone de mâncare, dar stocurile s-au epuizat ulterior, iar de pe 21 ianuarie angajații de aici spun că nu au mai avut cu ce să hrănească puii. Practic, la ora aceasta toate efectivele sunt moarte și, probabil, asta înseamnă și sfârșitul acestei afaceri pentru că reluarea creșterii păsărilor presupune alte costuri. Oricum le-am dat dispoziție să dezinfecteze spațiile și să asigure preluarea păsărilor moarte de către o firmă specializată”, a menționat șeful DSV Gorj.
Nicolae Călescu a făcut însă, ieri, două drumuri la sediul fermei avicole împreună cu inspectorii săi, după ce jurnaliștii care au venit să se intereseze de cele întâmplate au putut vedea mai mulți câini care erau hrăniți cu leșurile puilor morți. În mod normal păsările trebuiau ținute într-un loc rece, așa cum și fuseseră asigurați inspectorii DSV, numai că angajații fermei au considerat că o parte din cadavre pot fi aruncate la câinii care își fac veacul în curtea crescătoriei. Călescu spune că legea interzice strict prezența câinilor în astfel de spații, fapt pentru care firma afaceristului iordanian a primit o amendă de 3000 de lei pentru că nu s-a ocupat de îndepărtarea patrupedelor. În plus, spre finalul zilei, și IPJ Gorj a confirmat faptul că s-a autosesizat despre situația de la ferma de păsări și a demarat o anchetă pentru a stabili dacă există vreun vinovat penal pentru cele întâmplate acolo.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here