Altă toamnă bogată pentru Victoria din Bumbești-Jiu

1691

De multe ori suntem plăcut impresionați de persoanele din jurul nostru prin ceea ce fac. O asemenea persoană este şi Victoria Stolojanu, un OM deosebit, implicat în promovarea orașului Bumbeşti-Jiu. Victoria Stolojanu este scriitoarea de la Jiu, nu „Eroina de la Jiu”, care, prin ceea ce scrie, preamărește creativitatea omului, făcând ca tot ce face acesta să fie mângâiat de un înger, un personaj precum Prâslea care iese victorios și din această încercare și din următoarea, și … așa mai departe.

I-am luat un nou interviu pentru a înțelege de unde încrederea că ar putea păstori localitatea Bumbeşti-Jiu, acum la sfârșit de campanie electorală, în calitate de candidată la primărie din partea Partidului Ecologist Român.
– Reporter: Bună ziua, doamna Victoria Stolojanu. Se sfârșește campania electorală și mai sunt șapte zile până la alegeri. Este evident. Spuneți-mi de când aveți iubirea aceasta pentru Bumbești-Jiu și locuitorii săi?
– Victoria Stolojanu: Bună ziua, domnule Gigi Bușe. Sunt bucuroasă de revedere. Prima întâlnire adevărată pe care am avut-o cu spiritul bumbeștean a fost în perioada 1993-2003, când, doar ce mă mutasem în acest oraș, profesorii Popescu Petre, Ianăș Ioana și Gănea Viorica, dar și rapsozii populari Mitu Cîmpu, Dumitru Motancea și Pătrășcoiu Maria m-au îndemnat să scriu o monografie a acestui oraș. Au fost zece ani în care am avut onoarea să lucrez cu sute, poate chiar mii de oameni din localitatea noastră. Am întâlnit atunci o mulțime de oameni distinși, care indiferent de vârstă, meserie sau statut social, reușeau să-mi inspire siguranță, fericire și putere de muncă. Persoane demne, pline de creativitate, iubitoare de frumos, de folclor și de cultură care au împărtășit cu mine o mulțime de povești, legende, dar și detalii din viața lor sau din viața marilor personalități ale locurilor. M-am îndrăgostit atunci iremediabil de localitatea Bumbești-Jiu și de oamenii care locuiesc aici și mi-am spus că vreau și trebuie să fac ceva să duc mai departe spiritul lor de bumbeșteni. În anul 2003 am și publicat „Monografia orașului Bumbești-Jiu”.
– Reporter: Dar cu politica ce aveți? Vă place?
– Victoria S: Am luat decizia să intru în politică, nu pentru bani, nu pentru faimă sau altceva, ci pentru oamenii cetății, pentru faptul că simțeam să întorc marele favor pe care mi l-au făcut locuitorii orașului nostru. Au urmat două mandate de consilier, în care am încercat să duc cultura și bunăstarea orașului spre prosperitate prin proiecte care, deși nu erau foarte vizibile, reușeau să ducă mai departe spiritul de neînlocuit al cetățenilor orașului Bumbeşti-Jiu. Mi-am spus atunci, convingere pe care o am și acum, că cea mai importantă investiție pe care o pot face este în dezvoltarea resurselor umane din această localitate montană și prosperitatea lor. Demersuri pentru înscrierea Bumbeștiului pe harta viticolă a țării, pentru înscrierea vestigiilor istorice din Bumbești-Jiu în circuite turistice, inițiativa pentru „Zilele Orașului” și aflarea acestei date din arhive. Am inițiat proiecte ca „Premierea elevilor care participă la olimpiadele județene și naționale”, „Programul de premiere a sportivilor orașului”, „Inițierea înființării Clubului Pensionarilor orașului”, „Sărbătorirea Zilei Pensionarului bumbeștean”, „Acordarea de diplome de fidelitate persoanelor cu peste 50 de ani de căsnicie”, „Sărbătorirea Zilei Eminescu” și „Azi sunt ce vreau să fiu” pe 1 iunie, la Clubul Elevilor orașului nostru, dar și multe alte investiții. M-am gândit și la timpul bumbeștenilor și am reușit să accesez fonduri pentru digitalizarea administrației locale, ceea ce îmi propun și acum.
– Reporter: Dar acum, ce vă propuneți?
– Victoria S: Utilizarea unui program de administrare a tuturor documentelor și taxelor, pentru a facilita micile afaceri și cetățenii orașului să obțină documente electronic, să poată plăti taxele, dar și să ia parte la deciziile care se iau în Consiliul Local. Voi încerca implicarea acestora în procesul de decizie cu privire la distribuirea bugetului local, pentru că oamenii de aici știu care trebuie să fie cele mai mari proiecte de investiții din orașul nostru.
– Reporter: Ce ați observat în această campanie?
– Victoria S: Nu despre politică este vorba aici, ci despre spiritul de bumbeștean, pe care nu-l mai simt acum, plimbându-mă în campanie printre locuitori. Cu tristețe doresc să vă spun, ca după 20 de ani, din ce în ce mai puțini cetățeni ai orașului nostru mai doresc ceva concret de la primarul orașului și Consiliul Local. Cândva iubeau mai mult ce era al lor. Nu se lăsau ademeniți de nimeni. Cu mine însă au vorbit. Au vorbit și atunci, dar aveau speranțe. Acum nu mai au.
– Reporter: Îi compătimiți? De ce credeți că s-a ajuns aici?
– Victoria S: Nu îi judec. Asta pentru că în ultimul timp nu s-a mai investit în ceea ce contează cu adevărat, fapt ce a condus la descumpănirea, plafonarea și diminuarea așteptărilor cetățenilor. Pentru procesul de administrare publică NU MAI AU NIMIC. S-AU DEZBINAT PRIN INECHITĂȚI. În vizitele mele și întâlnirile cu ei asta am observat. Se comunică aplicarea unei măsuri luate de administrație, cetățenii vin cu solicitările lor, dar nu toți beneficiază de drepturile lor. Dezbinarea aceasta, pentru a putea fi conduși mai ușor, aduce ură și distruge simțul civic, distruge gândurile comune. Cândva simțul civic era bine dezvoltat. Din păcate, acum nu mai este așa. Pentru ce s-a făcut renovarea Casei de Cultură, dacă în cei doi ani de când a fost renovată s-au desfășurat doar două spectacole? Pentru ce renovarea stadionului, dacă niciun copil nu are voie să intre să facă activități sportive? Degeaba s-a făcut renovarea școlii și a bazelor sportive dacă sunt din ce în ce mai puține programe de dezvoltare pentru copii și școlari, iar bazele sportive sunt închise, copiii putând să se joace doar pe stradă!!! S-au asfaltat ulițele, dar la bătrânii noștri nu mai are cine să ajungă pentru că tinerii sunt plecați la muncă în străinătate, pentru un trai mai bun, iar aici nu au unde să muncească!!! Degeaba s-a renovat clădirea Primăriei, dacă pentru plata impozitelor, taxelor sau obținerea de documente se pierde mult timp la coadă la ghișee!!!…
– Reporter: Toți bumbeștenii sunt dezamăgiți?
– Victoria S: Personal, cunosc și alți bumbeșteni, oameni cu gândire de ansamblu, centrați pe dezvoltarea pe termen lung și pe lucrul bine făcut, oameni cărora le pasă de dezvoltarea copiilor, tinerilor, dar și de viitorul acestora, oameni cu o stimă de sine și plini de viață, iubitori de cultură, sport și artă, aspecte ce trebuie prețuite începând cu 27 septembrie. TREBUIE VALORIFICAT OMUL.
– Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte ale dumneavoastră?
– Victoria S: Adăugarea la demersurile de demarare a lucrărilor la proiectatul de drum european Craiova – Târgu-Jiu și a tronsonului Târgu-Jiu – Bumbești-Jiu; să dezvoltăm, în Bumbești-Jiu, locurile de muncă; sprijin pentru cei pensionabili; extinderea Spitalului orășenesc la fosta Școală de Jandarmi cu Secția de recuperare neuromotorie și înființarea unei Secții de Cardiologie; compartimentarea saloanelor cu un pat și grup sanitar, este etalonul meu. După analiza situației de proprietate a clădirii fostei vame aș face demersuri pentru înființarea unui Cămin pentru persoane vârstnice în acea zonă. Voi populariza mai multe. Totuși cel mai important proiect al meu pentru următorii ani, indiferent dacă veți fi alături de mine și Partidul Ecologist Român, filiala Bumbești-Jiu sau de alte partide, este INVESTIȚIA ÎN OAMENI, în DEZVOLTAREA PROFESIONALĂ A ACESTORA, în copii, prin finanțarea de la fondul Primăriei a unor Cursuri de teatru, de muzică, prin reînființarea activităților sportive de masă, dar și individuale, prin propunerea de organizări de zile festive cu diverse teme, în care să primeze talentul și voia bună, dar și multe alte proiecte foarte interesante. Vă amintesc doar GESTIUNEA INTEGRATĂ A TERITORIULUI, pe care le voi dezvălui pe parcurs.
– Reporter: Ce atuuri aveți dumneavoastră față de contracandidați?
– Victoria S: Iarba îmi e mai verde decât cea din curtea vecinului. Am plecat de multe ori din calea celor care, pentru bani, mi-au luat pâinea din față. O obținusem cu greu. Le-am dat-o, dar am rămas acolo, nu m-am schimbat și nu m-am umilit. Ca și dumneavoastră. De mii de ani, câți prădători nu ne-au vrut ființa. Suntem aici și nu ne e rușine să fim bumbeșteni. Din tată-n fiu sau adunați, ca și mine, de pretutindeni.
– Reporter: Ce vă apropie de bumbeșteni?
– Victoria S: Nu am uitat nici eu, nici dumnealor să fim oameni. Să răsplătim pe cei ce ne-au muncit. Eu am făcut asta toată primăvara și vara vieții mele. Am fost și mai sunt, precum bine știți, cunoscându-mi bine activitatea din ultimii ani, un ambasador al Bumbeștiului, prin județ cu acțiunile Cultului Eroilor. Acasă mai întâi, prin activități multe și fructuoase, iar în țară, la târguri de carte, la manifestări științifice cu doctoratul, publicații în reviste, dar și în lume ar fi urmat o deplasare în Franța și în China, cu ce altceva decât cu cărțile mele inspirate de Bumbești-Jiu.
– Reporter: Un mesaj în prag de alegeri pentru cetățenii cu drept de vot din localitate?
– Victoria S: Haideți să râdem de necazuri și să plângem de bucurie împreună! M-am călit pentru dumneavoastră în foc. Nu în focul prostiei. În focul școlilor înalte și al creației pentru dumneavoastră. Acestea aduc iubirea și am pentru bumbeșteni multă iubire. Nu voi deveni deprimată conducându-vă fiindcă mie nu-mi aduc bucurie lucrurile trecătoare. Bucuria mea e intrinsecă, vine din preocupările pentru dumneavoastră.
– Reporter: Care sunt cele mai frumoase culori care vă plac dumneavoastră?
– Victoria S: Cele mai frumoase culori sunt ale toamnei. Sunteți de acord?
– Reporter: Dar culorile toamnei sunt o manifestare a agoniei naturii și sfârșitului vegetației, sunt cântecul de lebădă al naturii, în drumul spre iarnă.
– Victoria S: Ca și natura, nu putem înainta spre reînviere decât prin suferința vegetală, prin iarnă. Urmează primăvara. După ce primăvara și vara vieții mele v-am cercetat sufletele, dați-mi voie, în toamna vieții mele, când toți culegeți ce ați semănat în primăvară, să culeg și eu ce semăn și cresc de zeci de ani. În toamna vieții mele vreau să vă păstoresc pentru ca trecând peste cântecul de lebădă, să renaștem împreună. Toamnă rodnică și pentru dumneavoastră și pentru mine! Dacă am semănat și eu în fiecare din dumneavoastră ceva, îmi puteți demonstra pe 27! Veniți la vot! Prin dumneavoastră pot culege și eu ce am semănat. Dacă nu, voi rămâne un om care v-a muncit și n-a primit de la dumneavoastră nici apă. Cu mult drag, scriitoarea dumneavoastră de casă, Dr. Ec. Victoria Ileana STOLOJANU.
– Reporter: Vă mulțumesc pentru sinceritate. Vă doresc succes la alegeri și o viață plină de realizări!
A consemnat Gigi BUȘE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here