Aglomeraţie la paşapoarte

467

Salariaţii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple(SPCLEP) Gorj fac faţă cu greu avalanşelor de solicitări ale gorjenilor pentru eliberarea paşapoartelor. Asta deoarece suntem în plină perioadă a concediilor de odihnă şi a vacanţelor. Zilnic peste 60 de cereri sunt înregistrate de către funcţionarii SCLEP.
Zeci de gorjeni depun zilnic cereri pentru paşapoarte pentru a pleca în concedii sau la muncă în străinătate.

„În fiecare an în lunile iunie-august numărul solicitărilor pentru eliberarea paşapoartelor creşte. Se depun în medie peste 60 de cereri pe zi. De obicei luni vin mai mulţi, vineri mai puţini. Avem două ghişee funcţionale pentru a face faţă aglomeraţiei. Costul eliberării unui paşaport electronic este de 230 de lei iar pentru cel temporar 302 lei. Cel electronic se eliberează în termen de două săptămâni cel temporar în două ore”, a declarat Marcel Lungu, şeful SCLEP Gorj.
Pentru eliberarea unui paşaport este nevoie de o cerere, care se emite automat, la ghişeu, odată cu depunerea următoarelor acte: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (care va fi însoţită de certificatul de naştere, în original) sau, după caz, buletinul de identitate, în original. În cazul unui paşaport electronic, solicitantul mai trebuie să prezinte chitanţa taxei consulare achitată la trezorerie. De reţinut că, potrivit legii, paşaportul electronic se eliberează în 14 zile, iar valabilitatea acestuia este de 5 ani, cu excepţia celor eliberate copiilor sub 6 ani, în cazul cărora valabilitatea paşaportului este de doar trei ani.
În ceea ce priveşte paşapoartele simple temporare, acestea se eliberează în două ore, iar valabilitatea lor este de 12 luni. Pe lângă actele de identitate amintite, solicitantul mai trebuie sa depună la dosar două chitanţe (achitate la trezorerie).
Potrivit legii, în cazul eliberării paşapoartelor pentru copiii sub 18 ani, este obligatorie şi prezenţa părinţilor. În cazul lipsei unuia dintre părinţi, este obligatorie, după caz, prezentarea sentinţei judecătoreşti de încredinţare a minorului către părintele prezent, a certificatului de deces sau a procurii notariale din partea părintelui absent.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here