Agenţiile de presă internaţionale comentează demiterea Cabinetului Emil Boc

459
emilAgenţiile de presă internaţionale relatează despre moţiunea de cenzură care a condus la căderea Cabinetului Emil Boc, avertizând că situaţia politică din România riscă să afecteze condiţiile prevăzute pentru împrumutul acordat de FMI, UE şi Banca Mondială.

AFP: Noile turbulenţe politice riscă să afecteze acordul cu FMI
Cabinetul de centru-dreapta condus de premierul Emil Boc a fost demis marţi ca urmare a adoptării unei moţiuni de cenzură în Parlament, cu mai puţin de o lună şi jumătate înaintea alegerilor prezidenţiale. (…) Este prima dată după 1990 când un guvern al României este demis din cauza unei moţiuni de cenzură”, notează agenţia France-Presse.
„La două săptămâni după retragerea social-democraţilor din coaliţia aflată la guvernare, noile turbulenţe politice riscă să afecteze acordul încheiat cu FMI, UE şi Banca Mondială care prevede un împrumut de 20 de miliarde de euro cu condiţia ca Bucureştiul să adopte reforme pentru reducerea cheltuielilor publice”, subliniază France-Presse. Analiştii politici se aşteaptă ca starea de incertitudine politică să se prelungească până după al doilea tur al scrutinului prezidenţial.
AP: Deputaţii opoziţiei speră să îi diminueze şansele lui Băsescu la alegerile prezidenţiale. „Deşi votul a fost îndreptat în mod ostentativ împotriva lui Boc, ca o sancţiune pentru performanţele economice, adoptarea moţiunii intervine înaintea scrutinului prezidenţial din 22 noiembrie, Traian Băsescu fiind favorit pentru obţinerea unui nou mandat. Emil Boc, liderul PDL, este un apropiat al lui Traian Băsescu, astfel că deputaţii opoziţiei speră să îi diminueze şansele lui Băsescu în scrutinul prezidenţial”, explică agenţia Associated Press.
Reuters: Demiterea cabinetului Boc sporeşte şansele instabilităţii politice
Demiterea Cabinetului Emil Boc „sporeşte şansele instabilităţii politice” în România, „ameninţând acordul încheiat cu FMI”, notează Reuters. „Această situaţie ar putea crea dificultăţi în încercarea de respectare a condiţiilor pentru primirea împrumutului de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional; de asemenea, ar putea apărea întârzieri în pregătirea bugetului pentru 2010”, susţin analişti citaţi de Reuters.
DAP: În premieră după 1990, Guvernul a fost demis printr-o moţiune de cenzură
Într-o premieră după 1990, „Guvernul României a fost demis marţi printr-o moţiune de cenzură, la două săptămâni după destrămarea coaliţiei de guvernământ”, subliniază agenţia DPA, explicând că preşedintele Traian Băsescu trebuie să se consulte cu partidele politice înainte de a desemna un nou premier.
Bloomberg: demiterea Guvernului ameninţă reformele economice
„Guvernul României a fost demis marţi printr-o moţiune de cenzură, ameninţând reformele economice ataşate împrumutului internaţional necesar pentru menţinerea ţării pe linia de plutire”, observă agenţia Bloomberg.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ, după Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here