AGA CEO, ultimul filtru pentru investiţia de un miliard de euro de la Rovinari

340

Adunarea Generală a Acţionatilor (AGA) Complexului Energetic Oltenia este ultimul for de care trebuie să treacă investitorii chinezi de la China Huadian Engineerind Co pentru realizarea noului grup la Sucursala Rovinari a CEO, investiţie pentru care străinii au alocat un miliard de euro. Chinezii au semnat în decembrie 2012 un memorandum de înţelegere pentru realizarea investiţiei dar pentru ca partea română să poată şi ea semna este nevoie ca documentul să primească aprobarea AGA. Acelaşi for trebuie să se întrunească şi pentru aprobarea contractului colectiv de muncă, document a cărui finalizare este întârziată de nemulţumirile unora dintre sindicaliştii prezenţi la negocierile de la CEO.

În 21 decembrie, partea chineză semna acest memorandum prin care se angaja că va realiza investiţia de la Rovinari. Partea română, în ciuda unor negocieri dure cu chinezii, aceştia preferând să obţină ajutoare de la stat lucru care nu s-a aprobat, încă nu şi-a semnat partea sa din document aşteptând acum ca AGA CEO să aprobe demersul. În curând se împlineşte o lună de când chinezii au semnat şi aşteaptă ca gorjenii să facă acelaşi lucru. Aprobarea este întârziată însă de negocierea contractului colectiv de muncă care a amânat demersul la nivel de AGA a CEO. După organizarea AGA, va mai trece o perioadă până când contractul efectiv se va semna. Trebuie menţionat însă că, în ciuda întârzierilor oficialii CEO sunt conştienţi că realizarea investiţiei va genera direct peste 500 de locuri de muncă. Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulate în luna mai. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.

Lignitul din Gorj, tentant pentru chinezi
Noua termocentrală pe care vor să o realizeze chinezii va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale fostului Complex Energetic Rovinari, dezafectate. Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie.
Operaţiunile grupului China Huadian Corporation, din care face parte compania, includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic. China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here