Afacerea cu lemn a Arhiepiscopiei Craiovei a dat chix la Cărbuneşti

580

Peste 18.000 de metri pătraţi în intravilanul oraşului Târgu-Cărbuneşti, teren cumpărat la un preţ modic de Arhiepiscopia Craiovei în 2010, stă gol de aproape 4 ani de zile, investitorii bisericeşti dând chix în realizarea proiectului ce impunea constituirea aici a unei hale de producţie a materialelor finite din lemn şi crearea a 200 de locuri de muncă, totul cu fonduri europene. Afacerea bisericească, de 5 milioane de euro, al cărei scop nu s-a realizat până acum, dar care a făcut instituţia proprietară a terenului în cauză, i-a adus critici edilului localităţii, primarului Mihai Mazilu, care a ridicat problema chiar la finalul săptămânii trecute în şedinţa Adunării Eparhiale care a avut loc la Mitropolia Olteniei de la Craiova.

La finalul lui 2009, Arhiepiscopia Craiovei solicita Primăriei Cărbuneşti acordarea unei suprafeţe extinse de teren, în intravilanul localităţii, pentru construirea aici a unei hale de producţie a materialelor finite din lemn. Arhiepiscopia ochise deja terenul pe care vroia să îşi realizeze investiţia, adică vreo 20.000 de mp aflaţi în spatele fostei fabrici a lui Irinel Columbeanu. Investitorii bisericeşti erau convinşi că solicitarea lor se va aproba, deoarece se miza pe o bună relaţie cu autorităţile, Arhiepiscopia Craiovei având deja Mănăstirea Cămărăşeasca pe raza oraşului Cărbuneşti. Proiectul, la prima vedere, părea o mană cerească pentru 200 de cărbuneşteni asta deoarece însuşi Mitropolitul Olteniei îşi punea obrazul chezaş că investiţia va fi dusă la final. Nu se spunea însă şi când..

d2Scrisoarea lui Irineu l-a îmblânzit pe Mazilu
Primarul localităţii, Mihai Mazilu, crede astfel orbeşte în realizarea noii afaceri bisericeşti, deoarece câştiga şi oraşul prin impozite şi locuitorii prin locuri de muncă. De altfel, scrisoarea mitropolitului Irineu, adresată autorităţilor publice locale din Târgu-Cărbuneşti, la acea vreme, înmoaie inima edilului local, credincios totodată în valorile bisericii ortodoxe. De altfel, nu are cum spune nu deoarece mesajul lui Irineu este mai mult decât bine redactat el sunând cam aşa: “Arhiepiscopia Craiovei, conştientă de responsabilitatea pe care o are în plan duhovnicesc asupra vieţii credincioşilor din judeţul Gorj, doreşte să se implice şi în plan social în viaţa comunităţii prin realizarea unei hale de producţie a materialelor finite din lemn. În cadrul acestei structuri urmărim crearea a două sute de locuri de muncă pentru locuitorii judeţului Gorj, respectiv ai oraşului Târgu-Cărbuneşti, aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau care au probleme sociale reale. Prin aceasta dorim scăderea ratei şomajului, o mai bună integrare socială şi profesională, precum şi o rată crescută a absorbţiei pe piaţa muncii a tinerilor ce şi-au încheiat studiile.
Dintre activităţile ce urmează a se desfăşura în această structură de producţie amintim fasonarea, debitarea şi asamblarea produselor finite din lemn precum şi managementul deşeurilor lemnoase. În acest sens, vă rugăm să veniţi în sprijinul demersului nostru prin acordarea unei suprafeţe de teren de aproximativ 20.000 de metri, pe raza oraşului Târgu-Cărbuneşti, unde urmează să ridicăm această structură multifuncţională”.
Cele consemnate atunci de Înalt Preasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în scrisoarea adresată primarului oraşului Târgu-Cărbuneşti, a determinat autorităţile locale nu să concesioneze terenul în cauză ci să-l vândă chiar, în 2010, Arhiepiscopiei Craiovei.

1,8 hectare de teren pentru 17.000 de lei
Pentru o sumă modică, deşi Arhiepiscopia Craiovei nu se poate plânge de lipsa banilor, Primăria Târgu-Cărbuneşti i-a vândut acestei instituţii bisericeşti terenul dorit, de 1,8 hectare. Arhiepiscopia a bifat o adevărată afacere imobiliară achiziţionând terenul în intravilan cu doar 17.000 de lei. “Terenul s-a vândut la un preţ simbolic pentru a stimula investitorii în vederea creării de locuri de muncă”, explica, în 2010, mândru, Mazilu menţionând că din fonduri europene proiectul întocmit de Mitropolia Olteniei va fi benefic pentru cetăţenii oraşului care se vor implica în construirea de mobilier bisericesc.
De atunci şi până acum, pe teren nu s-a cheltuit nimic, dar ca un adevărat proprietar Arhiepiscopia Craiovei a achitat impozit pe proprietate de câte 9000 de lei anual.
Edilul local Mazilu explică cum stau acum lucrurile apărând Arhiepiscopia că nu şi-a dus promisiunea până la capăt. “Terenul oricum stătea degeaba… Dânşii plătesc cam 90 de milioane pe an impozit pe el. Măcar câştigăm ceva. În rest, birocraţia a oprit realizarea proiectului, el fiind respins, deşi ar fi fost avizat…”, susţine Mazilu care recunoaşte că a fost criticat pentru că a fost credul crezând în proiectul anunţat de mitropolitul Irineu.

“Am ridicat problema în Adunarea Eparhială”!
De altfel, dovadă că Mazilul nu este prea confortabil în legătură cu criticile pe care i le aduc rivalii politici în legătură cu investiţia eşuată promisă de Arhiepiscopia Craiovei, problema este ridicată sâmbătă de edil chiar în faţa mitropolitului. “Am fost sâmbătă la Adunarea Eparhială, din care fac parte alături de doctorul Constantin Târziu şi de preşedintele Ion Călinoiu şi am întrebat tocmai de această investiţie. Mi s-a spus că aceasta este momentan îngheţată şi că nu se va renunţa la ea. Nu mi s-a dat vreo explicaţie în ce priveşte timpul realizării ei”, a declarat Mazilu.

Investiţia, fără cruce
Tot primarul a încercat să scuze feţele bisericeşti că nu şi-au respectat promisiunea făcută în faţa sa, edilul fiind mândru că face parte din Adunarea Eparhială, pe care o vede onorabilă. “Proiectului nu i s-a pus cruce şi se va încerca accesarea de fonduri pentru acesta iar. Ca la noi la nimeni, ştiţi cum este cu birocraţia, li s-a spus că s-a aprobat apoi au fost, cred, descalificaţi, cert este că proiectul nu are finanţare”, a menţionat primarul de Cărbuneşti, care are încredere în cei care ocupă de patru ani un teren pe care cresc doar buruieni. “Terenul nu l-au îngrădit este aşa cum a fost luat. Important este că plătesc impozite pe el”, a specificat Mazilu, convins că cei care îl critică sunt doar “oameni fără Dumnezeu”. “Mi s-a spus că ei fac totul să reactiveze proiectul, atât. Nu ştiu dacă se va face ceva anul acesta sau anul viitor. Ştiţi cum este, la noi ca la nimeni..”, a conchis primarul.
În cadrul şedinţei de bilanţ a Adunării Eparhiale s-a stabilit, printre altele, ca Mitropolia Olteniei să-şi facă o cramă după ce instituţia a cumpărat vie în judeţul Dolj.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. DNA ul ar trebui sa se autosesiseze fiindca nu se poate sa vinzi 2 ha teren din domeniul public al Orasului cu 17000 lei chiar daca cumparatorul este Mitropolia . Totul este o minciuna , afacerea este doar una imobiliara . Cand a facut ceva Biserica pentru oameni decat sa i jupoaie de bani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here