Administraţia Obama ar fi renunţat la scutul antirachetă din Europa de Est

497
rachete-patriot-pac3Administraţia preşedintelui american, Barack Obama, practic a renunţat la amplasarea elementelor scutului antirachetă în Polonia şi Cehia, susţin surse de la Washignton. „Semnalele trimise de generalii de la Pentagon sunt absolut clare: administraţia Statelor Unite caută alte soluţii privind apărarea antirachetă decât bazele în Polonia şi Cehia”, potrivit unui lobbyist în favoarea scutului, Riko Ellison.

În cadrul unei conferinţe de presă a experţilor în apărare, organizată în urmă cu o săptămână, „generalii nu au menţionat nici măcar o dată planurile privind Polonia şi Cehia”, a subliniat Ellison.
„De câteva săptămâni, administraţia testează o reacţie din partea Congresului în legătură cu abandonarea planurilor de instalare a unui scut în Polonia şi Cehia”, citează o sursă anonimă din Congres.
În 2008, Varşovia şi Washington au ajuns la un acord privind instalarea, până în 2013, în Polonia, a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, cuplate la un radar puternic amplasat în Cehia, un proiect de apărare globală căruia Rusia i se opune vehement.
Administraţia preşedintelui Obama îşi propune să analizeze proiectul de scut antirachetă, lansat de George W. Bush pentru a contracara ameninţările venite din partea unor ţări ca Iranul. Dar Moscova consideră că acesta reprezintă o ameninţare la adresa propriei securităţi.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat din nou în iulie că Rusia va desfăşura rachete Iskander la Kaliningrad, dacă nu va ajunge la un acord cu Statele Unite în privinţa instalării scutului antirachetă.
Potrivit Gazeta Wyborcza, administraţia Barack Obama vrea mai degrabă instalarea rachetelor interceptoare pe nave în bazele din Israel şi Turcia, precum şi „probabil undeva în Balcani”.
Selecţie Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here