A început procedura de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă

456

dsp facuta de mineÎncepând de ieri, 20 aprilie 2011, timp de 15 zile, unităţile sanitare cu paturi au obligaţia de a solicita în scris, Direcţiei de sănătate publică din aria administrativ teritorială unde îşi desfăşoară activitatea, clasificarea, conform noii legislaţii în vigoare. Managerii spitalelor gorjene încă mai lucrează la clasificarea propriei unităţi.

Conform anunţului făcut de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), cererea unităţilor este însoţită de o fişă de autoevaluare de a cărei Spital Dobritacorectitudine şi realitate a datelor înscrise răspunde managerul unităţii solicitante. Direcţiile de sănătate publică au la dispoziţie 5 zile pentru a analiza cererile şi a încadra spitalele într-una dintre cele 5 categorii existente, în funcţie de nivelul de competenţă, după care vor trimite Ministerului Sănătăţii, pentru aprobare, noua clasificare. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj aşteaptă solicitările scrise ale managerilor de spitale, după care se vor pronunţa în privinţa clasificării acestora. „Deocamdată aşteptăm să vedem solicitările directorilor de spitale. După aceea vedem în ce categorii de încadrează fiecare unitate sanitară din judeţul nostru”, a precizat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Managerii, în febra autoevaluării spitalelor

Managerii spitalelor din Gorj se străduiesc să-şi clasifice spitalele cât mai corect, mai ales că, după cum anunţă reprezentanţii MS, aceştia vor răspunde de corectitudinea datelor din fişa de autoevaluare. „Eu mi-am făcut o autoevaluare şi rezultă că ne-am încadra în bazal, pentru că se limitează la numărul de paturi, bazalul fiind între 100 şi 300 de paturi, iar noi avem 133. Deocamdată nu avem norme de aplicare a proiectului apărut, de aceea nu putem spune cu certitudine ce se va întâmpla”, a explicat Eufimia Dumitrescu, manager al Spitalului Orăşenesc Novaci.

Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu se lucrează la realizarea fişei de autoevaluare. „Clasificarea se face în baza fişei de autoevaluare, dar nu este încă făcută. Suntem încă în termen, dar nu pot să mă antepronunţ”, a explicat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.

Spitalul Judeţean, posibil în categoria a II-a

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu s-ar putea încadra în categoria a II-a, dar nici aici nu e încă ceva cert. „Conform acelor criterii, cred că în categoria II ne încadrăm, dar să vedem cum evaluăm”, a confirmat Constantin Pălivan, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Cele cinci categorii în care pot fi clasificate unităţile sanitare cu paturi sunt: spitale de categoria a V-a: nivel de competenţă limitat – spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative; spitale de categoria a IV-a: nivel de competenţă bazal – spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate; spitale de categoria a III-a: nivel de competenţă mediu – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate; spitale de categoria a II-a (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă înalt – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate; spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă foarte înalt – spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătăţii va permite o clasificare provizorie, până la 31 decembrie 2011, pentru acele unităţi care, deşi nu îndeplinesc în acest moment totalitatea criteriilor minime de clasificare, se pot angaja într-un proces de conformare la aceste cerinţe, cu termene şi responsabilităţi precise.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here