A început Evaluarea Naţională

273

Absolvenţii de gimnaziu au susţinut ieri prima probă din cadrul examenului de Evaluare Naţională, cea la limba şi literatura română. La nivelul judeţului Gorj, proba s-a desfăşurat fără incidente iar numărul absenţilor a fost destul de mic.

Aproximativ 3.500 de absolvenţi de gimnaziu din judeţul Gorj au susţinut ieri, sub supraveghere video, proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul examenului de Evaluare Naţională. Metodologia precizează că elevii surprinşi având asupra lor manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, alte materiale sau instrumente care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinşi copiind în timpul desfăşurării Evaluării Naţionale, comunicând cu ceilalţi elevi sau comiţând alte fapte menite să le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota 1 (unu) la lucrarea respectivă; tentativa de fraudă se pedepseşte în acelaşi mod. La nivelul judeţului nostru, proba a decurs fără incidente, înregistrându-se un număr de doar 45 de absenţi. Examenul a început la ora 9:00, când s-au deschis plicurile sigilate care conţineau varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care s-a susţinut proba şi a durat 2 ore. La subiectul 1, elevii au primit un fragment din Alexandru Vlahuţă – „Din durerile lumii”, pornind de la care au avut de îndeplinit mai multe cerinţe. Prima dintre acestea a constat în găsirea de antonime pentru cuvintele „sărac”, „mari” şi „bucurie”. Apoi, elevii au trebuit să explice rolul virgulei în secvenţa de text „cu inima plină de dor, de bucurie şi de nerăbdare”. Cerinţa a treia a constatat în transcrierea din text a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea. La a patra cerinţă, elevii au avut de menţionat două trăsături ale genului epic prezente în text, iar apoi au trebuit să prezinte în trei-cinci rânduri semnificaţia unei secvenţe din text. Tot la subiectul 1, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidenţieze trăsăturile unui personaj din fragmentul dat. La al doilea subiect, cerinţele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri de pe site-ul www.eucitesc.ro. Cerinţele au presupus, printre altele, formularea unor enunţuri legate de acest text, menţionarea valorii morfologice a unor cuvinte şi a funcţiei sintactice a altora şi construirea unei fraze alcătuite din două propoziţii, dintre care una să fie o predicativă introdusă prin adverbul relativ „cum”. Subiectul 2 a avut şi o cerinţă constând în redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri în care să se prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unui concurs. Majoritatea elevilor au declarat că subiectele au fost accesibile şi că speră să obţină o notă bună, astfel încât să reuşească să intre la liceul dorit.

Urmează proba la matematică
Examenul de evaluare naţională la clasa a VIII-a va continua joi, 27 iunie, cu proba scrisă la matematică. Afişarea rezultatelor este programată sâmbătă, 29 iunie (până la ora 16:00). În aceeaşi zi, în intervalul 16:00 – 20:00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie, 1 şi 2 iulie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în 3 iulie.
Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here