A început Bac-ul

475

bac (4)Elevii de clasa a XII-a intră în febra Bacalaureatului. Începând de azi şi până pe 1 iulie, absolvenţii vor avea de susţinut probele orale şi scrise din prima sesiune a examenului de anul acesta. Azi are loc proba orală la limba română, prima din seria examenelor de Bacalaureat din acest an. Rezultatele parţiale vor fi afişate pe 3 iulie, iar cele finale pe 8 iulie.

Absolvenţii de clasa a XII-a şi nu numai, încep astăzi probele examenului de Bacalaureat. Sesiunea de anul acesta începe cu proba orală la limba şi literatura română, care se va desfăşura până pe data de 8 iunie, elevii fiind programaţi în cele trei zile de examen, 6, 7 şi 8 iunie în funcţie de clasele şi profesorii disponibili. După ce vor susţine această probă, urmează cea la limba maternă. MECTS a hotărât ca prima zi a probei de evaluare a competenţelor digitale să fie vineri 10 iunie, în loc de 13 iunie, întrucât zilele de 12 şi 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii. Proba orală la limba străină, de circulaţie internaţională, va avea loc între 20 şi 23 iunie. Decât în 10 centre de examinare din Gorj, din cele 18, sunt instalate camere de supraveghere, dar doar pe holuri.

Pentru probele orale se dau calificative, nu note

Elevii care dau probele orale, vor fi notaţi cu calificative. Cel mai mare punctaj va fi notat cu experimentat, următorul nivel este avansat apoi urmează mediu. Aceste examene nu pot fi picate de nimeni, însă cei mai neştiutori gorjeni vor fi notaţi cu începător. Faţă de anul trecut, când probele de competenţe s-au dat începând cu luna februarie şi terminându-se până în aprilie, anul acesta toate probele se dau la sfârşitul anului şcolar. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bac, rezultatele obţinute la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale nu se contestă.

Măsuri drastice pentru elevii care copiază

Faţă de anul trecut, a fost introdusă o nouă măsură de siguranţă. Astfel, târgujienii care susţin Bacalaureatul anul acesta trebuie să fie foarte siguri că stăpânesc materia foarte bine, astfel încât să nu fie nevoiţi să copieze. Cei care nu vor respecta aceste măsuri de siguranţă, vor fi pedepsiţi aspru. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor să fie siguri că acest examen va fi unul extrem de corect, la care trişorii nu au ce căuta. Gorjenii care vor fi prinşi cu fiţuici, hands-free-uri, cursuri sau orice alte metode de copiat, vor primi suspendare pentru următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. Practic, aceştia nu vor mai fi primiţi în examen în sesiunea din toamnă şi în prima sesiune a anului trecut. În plus, cei care nu vor promova Bacalaureatul în prima sesiune şi nici în a doua, vor trebui să se pună serios cu burta pe carte, dacă nu vor să plătească pentru a treia prezentare la examen.

Olimpicii gorjeni, avantajaţi

Gorjenii care, în una din clasele a IX-a sau a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri sau olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei sunt avantajaţi atât la examenul de Bacalaureat cât şi la admiterea la facultate. Aceştia au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă. Pentru a primi diploma de Bacalaureat gorjenii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă, calificativul admis la cele orale şi o medie a examenelor scrise de minimum 6 puncte. Candidaţii care obţin media generală 5,99 vor primi prin rotunjire nota 6.

Elevii, supravegheaţi de către părinţi

Părinţii pot asista astfel la toate etapele organizării examenului, de la tragerea la sorţi a membrilor comisiilor de examen, până la asistarea la probele de Bac. Pentru ca părinţii gorjeni care vor ajunge în sălile de examen să nu cumva să „sufle” elevilor, ministerul Educaţiei a stabilit reguli clare pentru observatori. Ei nu trebuie să aibă rude până la gradul IV printre candidaţi, nu vor intra în sălile de examen cu telefoane, calculatoare, dicţionare, ziare sau alte materiale. Ei nu vor avea acces la subiecte şi nici la lucrările elevilor. Activitatea lor, în calitate de observatori la Bacalaureat, se va încheia cu un raport înaintat Comisiei Judeţene de Bacalaureat, în care pot fi sesizate eventuale nereguli sau încălcări ale metodologiei. Cu toate că asociaţiile de părinţi au fost invitate de Ministerul Educaţiei să-şi desemneze observatori care să monitorizeze organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat din acesta an, în Gorj niciun părinte nu-şi va supraveghea odrasla în timpul examenului.

Rezultatele finale, pe 8 iulie

Bacalaureatul începe azi, în 6 iunie, cu proba orală de Limba şi literatura română. Vor urma apoi verificări la limba maternă şi limbile străine, dar şi evaluarea competenţelor digitale dobândite de tineri de-a lungul anilor de liceu. Primele probe scrise ale examenului încep abia în 27 iunie şi se vor desfăşura până în 1 iulie inclusiv. În 27 iunie are loc testul scris la Limba şi literatura română. Pe 29 iunie, este programată proba obligatorie a profilului, iar pentru 1 iulie este programată proba la alegere a profilului şi a specializării. După două zile, în 3 iulie, gorjenii pot afla primele rezultate. Acestea se pot contesta în 4 iulie, dar numai între orele 08.00-12.00. Prima sesiune a Bacalaureatului 2011 se va încheia cu afişarea rezultatelor oficiale, în 8 iunie. Sesiunea august-septembrie va începe încă din iulie cu înscrierea candidaţilor şi se va termina pe 7 septembrie cu afişarea rezultatelor finale.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here