A fost o păcăleală! – Realizarea CEO, amânată pentru 6 luni

372

Picture 177Complexul Energetic Oltenia(CEO) nu va fi realizat decât la jumătatea anului viitor, destul de aproape de debutul campaniei electorale. Această amânare a apărut ca urmare a unei convenţii încheiate între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional(FMI). Asta, în situaţia în care CEO trebuia să fie înfiinţat, conform Fondului Proprietatea, până la finalul lunii martie 2012.

Politicienii gorjeni anunţau încă de la venirea lui Claudiu Stafie, secretarul de stat în Ministerul Economiei, că data de înfiinţare a noului CEO, 1 aprilie, va fi o mare păcăleală. Ultimele informaţii legate de CEO relevă tocmai acest lucru, Complexul Energetic Oltenia urmând să nu mai fie înfiinţat la 1 aprilie ci pe la finalul anului viitor, adică prin campanie. Aceste informaţii nu au ajuns însă la urechile reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea care anunţau recent altceva.

Amânarea, prevăzută la negocierile din toamnă

De altfel, Guvernul şi FMI au fost organismele care au convenit să amâne, încă din toamnă, cu şase luni, până la sfârşitul anului viitor, termenul până la care să fie privatizare cele două mari companii energetice, Oltenia şi Hunedoara. Consultantul juridic pentru privatizarea celor două complexuri energetice va fi selectat până la finele lunii iunie, etapă urmată imediat, până la sfârşitul lunii august, de angajarea unui consultant de privatizare, iar procedura va fi încheiată până la finele anului viitor. Prospectul de privatizare va fi publicat până la sfârşitul lunii octombrie.

Fondul Proprietatea o dă tot cu martie

În timp ce la Guvern se discuta despre amânarea realizării CEO, reprezentanţii Fondului Proprietatea salutau încheierea Memorandumului de Înţelegere cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri privind înfiinţarea companiei CE Oltenia(CEO).Asta mai ales că, potrivit Memorandumului, fuziunea CEN Craiova, CEN Rovinari, CEN Turceni şi SNLO ar fi urmat să aibă loc până la sfârşitul lunii martie 2012. Până acum fuziunea a trecut de CA-uri şi de întrunirile AGA care au aprobat fuziunea. Procedura, până acum, este similar cu cea făcută pentru ,,Electra”.

Management profesionist

,,Succesul şi credibilitatea companiei CE Oltenia, creată prin fuziunea CEN Craiova, CEN Rovinari, CEN Turceni şi SNLO, va depinde în mare măsură de executarea corectă a planului de a numi management profesionist şi independent”, se arată într-un comunicat al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti, managerul de investiţii şi administratorul unic al Fondului Proprietatea. Potrivit aceluiaşi document, CEO doar cu un management profesionist, care va implementa un plan de reformă cu viziune de piaţă, are şanse foarte bune să devină viabilă, creând valoare pentru toţi acţionarii. În plus, prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), CE Oltenia va câştiga vizibilitate în rândul investitorilor internaţionali şi va respecta criteriile stricte de guvernanţă corporativă impuse de BVB, ceea ce va ajuta la protejarea drepturilor tuturor acţionarilor şi investitorilor. Unul dintre cele mai importante rezultate ale listării va fi accesul mai facil al companiei către finanţare pentru susţinerea investiţiilor pentru dezvoltare, se precizează în comunicatul citat.

Conducerea CEO: Consiliu de Supraveghere şi Directorat

Potrivit Fondului Proprietatea, compania nou creată va fi listată la bursă printr-o ofertă publică iniţială sau va privatiza participaţia minoritară cu un investitor strategic în termen de 24 de luni de la înregistrarea în Registrul Comerţului. Compania va fi administrată în regim dualist, cu un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat. În plus, CE Oltenia va fi inclusă în programul de implementare a unui management profesionist asumat de către Guvern, prin care managerii vor fi selectaţi printr-un proces transparent şi competitiv, cu ajutorul şi susţinerea unei companii de executive search recunoscute internaţional. Managerii vor avea mandate clare bazate pe performanţă, respectând cele mai bune standarde de guvernanţă corporativă. Fondul Proprietatea este acţionar minoritar la CEN Craiova, CEN Rovinari şi CEN Turceni.

A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here