Taraful Gorjului participă la Festivalul din Dumbrava Sibiului

451

Vizitatorii celui mai mare muzeu în aer liber din România, cel din Dumbrava Sibiului, vor avea ocazia, sâmbătă şi duminică, să se bucure de cea de-a zecea ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare. Taraful Gorjului va fi şi el prezent.

Sâmbătă, 22 august, iubitorii muzicii de fanfară şi ai tarafurilor sunt aşteptaţi la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber de la Sibiu, iar duminică, 23 august, Festivalul Tarafuri şi Fanfare se va desfăşura la scena de pe lac. Amfitrionul serii de 23 august este muzicianul Grigore Leşe.
Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Forăşti (Suceava), Taraful din Băbiciu (Olt), Dănţăuşii şi fluieraşul de pe Valea Idicelului (Mureş), Taraful din Ianca (Olt) Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), vor demonstra că muzica tradiţională este un giuvaer de mare preţ care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanţi din tată-n fiu, cum se autodefinesc. “Asociația Mișcarea de Rezistență, Complexul Național Muzeal Astra Sibiu și Asociația Culturală Grigore Leșe organizează, în perioada 22-23 august 2015, a zecea ediție a Festivalului Tarafuri și Fanfare. La ceas aniversar, Festivalul Tarafuri și Fanfare va aduce în atenție istorisiri și fațete cu totul speciale ale oamenilor și a muzicii fără pereche din vetrele satelor românești sâmbătă, 22 august, respectiv duminică, 23 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, începând cu orele 16.00”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.
Muzicanţi bătrâni vor povesti, şi de această dată, despre anii tinereţii lor, despre hora satului, astăzi dispărută, despre nunţile de odinioară, şi vor înălţa, ca şi atunci, cântece bătrâneşti învăţate acasă, de la părinţi, cântece-panaceu care astăzi le alină dorul de anii tinereţii şi de cei plecaţi.

Eveniment cultural de amploare
Festivalul Tarafuri și Fanfare a fost inițiat de Marius Tucă în anul 2007, în spiritul Recursului la România. Evenimentul cultural s-a transformat, în timp, într-o veritabilă Mișcare de Rezistență. A debutat la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, a poposit pe ulițele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, s-a oprit, câteva ediții, la Suceava, a revenit pe ulițele Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” și pornește anul acesta, în luna lui Gustar, într-o nouă călătorie, cu oprire la Muzeul Astra din Sibiu, în frumosul sat din Dumbravă (22-23 august 2015), în Centrul Istoric al Craiovei (29 august 2015) și pe meleaguri gorjene, acasă la Brâncuși, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara (30 august 2015), în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu și Consiliul Județean Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here