Musli, o viaţă plină de energie

1796

muesliMusli, o denumire cam ciudată, defineşte produse diferit condiţionate, dar care se bazează pe aceleaşi componente. Dar să vedem istoricul. Deşi muesli a devenit la modă, acesta nu este un produs nou, el fiind folosit de cel puţin un secol în Elveţia.

Musli este compus în principal din fulgi de cereale. La început, cei mai mulţi erau fulgii de ovăz, dar mai târziu reţeta s-a îmbogăţit şi cu alte cereale: orz, secară, grâu, porumb.

Cum se obţine musli?

Specificul fulgilor din musli este procedeul de obţinere. În locul metodelor complicate şi dăunătoare valorii nutritive, fulgii pentru musli se obţin din bobul integral de cereală (se îndepărtează doar stratul dur, fibros, exterior), care este presat pentru a-i da forma cunoscută, după care este rapid opărit sau prăjit. Prin ultimele proceduri se asigură aducerea amidonului într-o formă digerabilă, cât şi inactivarea enzimelor care ar produce în timp alterarea. Astfel, bobul de cereală îşi menţine întregi vitaminele din complexul B, tocoferolul, fibrele, inclusiv beta-glucanii din orz şi ovăz, grăsimile din germene, deci nutrienţi pe care omul modern îi foloseşte pentru efectele pozitive asupra organismului.

La musli-ul pe care noi îl găsim în magazine, se adaugă zahăr, sirop de fructoză, miere, pudră de lapte, ciocolată, anumite grăsimi care transformă musli-ul tradiţional, şi care aduc nefolositor calorii şi dezechilibrează nutriţional produsul.

Musli cu fructe, un deliciu sănătos

Pentru a avea un gust mai plăcut şi un adaos de fibre şi antioxidanţi, se pot adăuga fructe uscate, cele mai utilizate fiind stafidele, caisele, prunele, bananele. Acestea îndulcesc natural amestecul, fără a mai trebui adăugate cantităţi de zahăr rafinat care să facă musli-ul mai gustos pentru consumator.

De fapt, există diferite variante de a se adăuga alte componente în musli, în nenumărate rânduri realizându-se „musli-ul bun şi proaspăt”, când fructele nu sunt uscate, ci tăiate şi adăugate la fulgii de cereale înainte de a fi consumate, muesliul cu nuci, musli-ul cu condimente (scorţişoară, nucşoară etc.).

Musli-ul simplu, cu fructe şi diverse combinaţii, se poate adăuga în lapte, iaurt, suc de fructe, aceştia din urmă având şi ei anumiţi nutrienţi importanţi (calciu, vitamina D, vitamina C, proteine) care îi suplimentează pe cei din cereale.

Cereale pentru micul dejun? Musli!

Dacă ar fi să alegem un anumit tip de cereale pentru micul dejun, cel mai indicat ar fi cel sub formă de musli, şi acesta în formele cele mai simple, fără îndulcitori sau grăsimi, fără ca cerealele să fi fost prelucrate foarte mult înainte de a fi combinate cu musli. De ce?! Şi asta deoarece acest tip de muesli va aduce cele mai multe beneficii, format în special din fibre, dar şi din vitamine, minerale, amidon, antioxidanţi. Consumând musli-ul putem beneficia şi dacă avem probleme mici de sănătate (tulburări de tranzit, constipaţie), şi dacă afecţiunile pe care vrem să le prevenim sau să le înlăturăm sunt mai importante (afecţiuni cardiovasculare, cancere de tub digestiv, ateroscleroză, diabet zaharat).

În zilele noastre când alimentele sunt prea mult prelucrate şi au un surplus de alimente adăugate în procesul de fabricaţie, musli este o variantă bună pentru cei care doresc să aibă o alimentaţie sănătoasă şi naturală.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here