Busuiocul, leac pentru persoanele depresive

1519
busuiocLa noi în ţară busuiocul este considerat ca o plantă a sufletului, ce aduce sănătate dar şi noroc. Însă această plantă are caracteristici care îl pot încadra şi în bucătărie, oferind o aromă aparte mâncărurilor, dar şi caracteristici care se pot dovedi a fi adevărate medicamente ale naturii pentru organismul nostru. Persoanele depresive au o stare permanentă de pesimism, au gânduri negre, nu mai are chef de viaţă şi poate apărea impulsul spre sinucidere.

După expresia feţei, se recunoaşte o persoană depresivă.
Scade hormonul DHEA (al tinereţii) şi creşte cortisolul (hormonul stresului), care este asociat cu îmbătrânirea pielii, pierderea memoriei şi a puterii de concentrare.
Ca tratamente naturale putem aminti:
Tinctura de brânca-ursului este utilă în caz de depresii ale persoanelor slăbite, cu probleme circulatorii. Se ia câte o linguriţă de 3-4 ori/zi, în cure de 2-3 luni.
– Infuzia (1 linguriţă la cană) de maghiran caldă este indicată mai ales pe vreme rece, când apare şi proasta dispoziţie. Este euforizantă şi înviorează rapid, dar nu se fac cure. Se bea atunci când este nevoie.
– Ceai de talpa-gâştei, în amestec cu şovârf şi cu hamei.
– Ceai de sunătoare – 2-3 căni pe zi; coada-şoricelului, coada-calului, urzica – 1 cană dimineaţă şi seara; cicoare – macerat cu 1 linguriţă la 1 cană apă rece timp de 12 ore, apoi se încălzeşte şi se strecoară – 2 căni pe zi.
– Busuiocul ajută şi în insomnie. Mai eficient este amestecul de pulbere de busuioc şi sunătoare, în cantităţi egale. Se iau 3-6 linguriţe pe zi, cu puţină apă, timp de 1 lună, pe stomacul gol. Astfel se combină efectul calmant al sunătoarei (planta împiedică descompunerea serotoninei, hormonul bunei dispoziţii) cu cel euforizant al busuiocului. În general este bine să se folosească la gătit cantităţi moderate de condimente care sunt stimulente psihice: cimbru, oregano, ghimbir, chimen şi evident busuioc. – Cataplasme de argilă călduţe alternative pe ceafă, frunte, coloana vertebrală. Timp de o lună, pe nemâncate, alternaţi apa de argilă cu maceraţie de ou cu lămâie (fiecare în câte o zi).
Se recomanda: o cură de dezintoxicare, apoi o alimentaţie sănătoasă, fără toxine, cu multe crudităţi, cu sucuri de legume (morcov, ţelină sau pătrunjel, sfeclă, ridichi) şi fructe (caise, coacăze, mere, cireşe, struguri, prune, pepene)
Alimentaţia lacto-vegetariană, renunţarea la alcool, tutun şi cafea, puritatea aerului şi a apei aduc beneficii echilibrului psihic. Lumina naturală este de cinci ori mai puternică decât iluminatul artificial (electric) şi stimulează cel mai bine zona creierului denumită hipotalamus. Acesta controlează toţi hormonii din organism, având influenţă în apetit, sexualitate, somn şi asupra psihicului.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here