Păstrarea tradiţiilor – Sfântul Trifon, sărbătorit pe dealurile viilor din Frânceşti şi Văianu

581

Cu toată vremea câinească – ploaie, zloată, noroaie şi frig – locuitorii satului Frânceşti, comuna Peştişani, au sărbătorit Sfântul Mucenic Trifon pe dealurile de deasupra satului, în partea de Sud.

Este de-a dreptul incredibil cum de-a urcat atâta lume la vii. Care călare pe cal, care cu căruţa, cu ATV-uri şi tractoare. Pentru că autoturismele nu aveau cum să înainteze prin pământul clisos.
Eu însumi, cu ing. Gheorghe Nicolcioiu, venit tocmai de la Craiova cu un bun prieten, cu Boierul Boierilor – alias Constantin Fuiorea sau Puiu al lui Tică Tanu, ing. Geo Vâlcu, ne-am oprit la prima Troiţă, cam de pe unde începe dealul.
L-am aşteptat pe Preotul Constantin Croicu, Parohul Bisericii din Frânceşti, am ascultat slujba pentru rod bogat al viilor, ploi la vreme şi fereală de stihii ale naturii, am aprins câte-o lumânare şi după ce-am sărutat Sfânta Cruce ne-am retras la casele noastre.
Normal că am văzut multă lume din Frânceşti, dar ne-am salutat şi pe cei mai mulţi nu-i cunosc. Doar Prof.univ.dr. Moise Bojincă, fostul Rector al universităţii „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu, născut-crescut în Frânceşti, nu avea cum să lipsească, fiind şi ziua de naştere a domniei sale. Încă odată. La mulţi ani!
Cea mai impresionantă delegaţie a aparţinut, totuşi, celor din Peştişani. La volanul unui tractor cu remorcă se afla fostul viceprimar al comunei Peştişani, Nicolae Nicolcioiu.
În cupa de excavator cu care era dotat tractorul l-am zărit pe ing. Ion Susanu şi încă o persoană. Repet, tractorul avea pe cabină un Tricolor mare, iar în remorca plină de oameni se afla şi omul de afaceri Vasile Brâncuşi, care fotografia de zor.
Aşa cum fac de câte ori promit ceva, Nicolae Nicolcioiu şi prof.univ.dr. Moise Bojincă, preşedintele Fundaţiei „Casa Brâncuşi-Hobiţa” – în programul căreia este această manifestare spirituală şi culturală – nu s-au lăsat până nu au adus un Taraf de lăutari de la Pârâul de Pripor. După ce Preotul Constnatin Crociu a binecuvântat viile, s-a trecut la cântat, la dansuri populare şi ascultat cântece vechi gorjeneşti în interpretarea solistei tarafului din Pârâul de Pripor.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here