Răpuşi doar de arbitri?

444

Energia a pierdut meciul retur din sferturile de finală ale Cupei României şi nu-şi va putea apăra trofeul participând la Turneul Final Four din acest an. Returul de la Sibiu a fost împins de gorjeni în extratime, acolo unde mâna de ajutor dată de arbitraj gazdelor a fost decisivă.

Meciul doi al confruntării pentru un loc în Final Four începea cu un avantaj de patru puncte luat de gorjeni în urma partidei de la Târgu Jiu, unde trupa lui Constantinides câştiga cu 82-78 după ce s-a pierdut un ecart de 10 puncte avut cu câteva zeci de secunde înaintea ultimei sirene. Un aspect deloc de neglijat în economia dublei confruntări, aşa cum nici arbitrajul acelei manşe, cu Ciulin drept şef de brigadă, a ciupit semnificativ gazdele, lucru reproşat la final de reprezentantul finanţatorului, Laurenţiu Ciurel, la finalul primului meci. Poate şi faptul că acesta a reacţionat în aşa fel a condus la o nouă prestaţie defavorabilă echipei gorjene în partida decisivă, cea de la Sibiu.

Start slab, revenire după pauza mare
Energia a început foarte prost meciul, a fost condusă din start de către gazde, iar avantajul luat de sibieni a crescut constant, ajungând ca la capătul primelor 10 minute de joc scorul să fie de 25-13. Jocul a fost ceva mai echilibrat în cel de-al doilea sfert, s-a înscris mai puţin, dar tot gazdele au fost cele care au avut un punct în plus de adăugat avantajului deja luat, scor 15-14 în sfertul secund şi 40-27 înaintea pauzei mari. Gazdele au ajuns să conducă după pauză cu 50-34, însă jocul Energiei a căpătat consistenţă şi după o perioadă excelentă a trupei lui Constantinides s-a întors şi scorul de pe tabelă, Energia preluând conducerea, scor 56-57. Darby a fost cel care a închis tabela înaintea ultimului sfert cu un coş de trei puncte înscris în ultima secundă, Energia a câştigat sfertul 3 cu un neverosimil 33-16, şi înaintea finalului timpului regulamentar de joc avea un avantaj pe tabelă de 4 puncte şi unul de 8 puncte la general. Sfertul patru a început şi el bine pentru Energia, care s-a distanţat la 10 puncte pe tabelă şi 14 la general, scor 58-68, moment în care calificarea părea acontată. Nu a fost deloc aşa pentru că greşelile echipei lui Constantinides au fost dublate de deciziile ciudate ale arbitrilor, dar şi de o impardonabilă eroare a tehnicianului cipriot al Energiei, care şi-a găsit extrem de prost momentul de a protesta vehement, el fiind sancţionat cu fault antisportiv. Gazdele conduceau cu 76-73 şi Energia trebuia să aibă posesia după coşul înscris de sibieni, însă după fluierarea antisportivului, cu o liberă transformată şi o posesie nouă, CSU Atlassib s-a distanţat, scor 79-73. Energia îi pierduse deja pe Karpelesz şi Glyniadakis, iar până la finalul timpului regulamentar şi Watson a ajuns pe bancă fără drept de a mai intra pe teren, aşa că misiunea a fost una extrem de dificilă chiar dacă s-a intrat în extratime. Cu liberă după liberă, gazdele fiind trimise la linia de fault în acest meci de 49 de ori faţă de doar cele 19 aruncări de care au beneficiat gorjenii, CSU Atlassib Sibiu n-a avut prea mari emoţii în prelungiri, câştigate cu 17-13, calificarea în Final Four fiind astfel oferită echipei ardelene.

Acuze grave la adresa arbitrilor
Antrenorul Energiei, Antonis Constantinides, a explodat după meci acuzând arbitrajul care a furat calificarea echipei gorjene: “Ceea ce s-a întâmplat, din punct de vedere al arbitrajului, s-a întâmplat şi în meciurile cu Ploieşti, Craiova sau Cluj. Pentru mine, astăzi ne-au furat. I-am spus şi domnului Grigoraş în faţă, vă spun şi dumneavoastră şi vreau să scrieţi aceste lucruri”. Tehnicianul cipriot a continuat prin a promite că în viitor echipa sa va fi pregătită să joace şi să câştige şi contra arbitrilor făcându-i să pară ridicoli de fiecare dată când vor mai lua decizii contra Energiei: “Această echipă va continua să joace şi eu, ca antrenor, voi continua să lucrez. Vom juca un baschet foarte bun şi o să le promitem arbitrilor că o să-i facem să arate ridicol şi toţi fanii din tribună vor râde de «performanţele» lor prin performanţa noastră. Sunt un luptător ca antrenor, şi jucătorii mei sunt nişte luptători şi nu voi lăsa pe nimeni să ne oprească în acest fel. De fiecare dată când spun acest lucru, toată lumea zâmbeşte, ca şi dumneavoastră acum, şi înţeleg acest lucru. Nu există respect pentru această echipă. Din nefericire pentru această echipă, are un antrenor care este pentru prima dată în România, dar credeţi-ne că aşa cum am găsit soluţii în EuroChallenge, vom găsi şi în campionatul românesc. Echipa va fi acolo, în primele 5-6, vom merge în play-off, şi când vom avea situaţii ca ceea de astăzi, prin performanţele noastre şi prin jocul nostru, vom arăta că arbitrii sunt ridicoli!”, a mai declarat antrenorul Energiei.

Greşelile lor şi greşelile noastre
Dincolo de aceste arbitraje ostile, care ar trebui analizate mai atent pentru a se găsi şi o cauză a acestora, trebuie văzute şi greşelile mari din jocul echipei gorjene. Energia a avut momente în care practic nu a avut soluţii, nu a fost în stare să repună mingea în joc, nu a avut posibilitatea de a dejuca stilul agresiv de pressing adoptat de sibieni, aşa că multe dintre atacuri s-au terminat fără a avea posibilitatea de a arunca la coş sau aruncând doar pentru a nu pierde posesia. În plus, există jucători care sunt mult sub ceea ce oferă acum o parte dintre titulari. Glyniadakis a avut un retur şters spre slab după un debut cât de cât OK, însă nu acolo au fost cele mai mari probleme. Sullivan este un jucător adus doar pentru a completa lotul, fără a aduce vreun plus în joc, la fel ca şi Minea, Aktaş şi chiar şi Vlaicu în multe momente, iar Karpelesz este într-o evidentă scădere de formă după acel coş marcat în ultima secundă în meciul cu sofioţii din EuroChallenge. Nu în ultimul rând, reacţiile antrenorului Constantinides aduc în unele momente dezavantaje echipei. Numai raportându-ne la ultimele două meciuri, cipriotul a fost sancţionat de două ori cu antisportiv, cel din partida de la Sibiu putând fi considerat chiar momentul în care balanţa s-a înclinat decisiv în favoarea echipei adverse. Având în vedere că este antrenorul echipei, că a fost adus tocmai pentru experienţa pe care o are, Constantinides nu are voie să-şi expună echipa făcând astfel de erori!

constantinides agitat1“Vreau să-mi felicit jucătorii, pentru că ceea ce au făcut a fost aproape incredibil. Suntem echipa care a câştigat Cupa României, care a reprezentat România în EuroChallenge, nu doar oraşul Târgu Jiu, ci România, dar nu suntem trataţi corect. Am înţeles înainte de meci că toţi trei arbitrii sunt internaţionali, dar dacă aşa fluieră un arbitru internaţional… Trebuie să înţeleagă şi arbitrii că nivelul campionatului românesc a crescut foarte mult în ultimul timp. Noi am avut în teren şi în echipă un jucător care a câştigat de două ori Euroliga, Sibiul a avut un jucător care 5 ani a jucat în campionatul Italiei, Asesoft are în componenţă jucători care fac faţă în EuroCup, iar arbitrii trebuie să i-a act de acest lucru!”, Antonis Constantinides, antrenor Energia Târgu Jiu.

CSU Atlassib Sibiu – Energia Târgu Jiu 102-94 (25-13, 15-14, 16-33, 29-21, 17-13)
Sala “Transilvania”, Sibiu
CSU Atlassib: Bojovic (23), Hurd (23), Lee (16), Seals (13), Popa Calotă (10), Zyle (9), Johnson (5), Pascu (3), Maniţiu, Păun, Lăpuşte, Răducan. Antrenor: Miodrag Perisic.
Energia: Darby (27), Milosevic (19), Watson (17), Troupe (17), Karpelesz (4), Glyniadakis (4), Aktaş (2), Vlaicu (2), Sullivan (2), Minea, Bratoloveanu, Sanda. Antrenor: Antonis Constantinides.
Arbitri: Laurenţiu Grigoraş, Mircea Şerban, Alin Faur. Comisar: Ion Olaru.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here