Procesul Romstrade-Transalpina, la toamnă

560

Curtea de Apel București va decide la sfârșitul acestei luni dacă admite sau nu contestațiile a cinci dintre inculpații trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție în dosarul “Transalpina”, ce se opun deciziei Tribunalului prin care magistrații au decis că procesul poate să înceapă din toamnă fără probleme.
Judecătorul de cameră preliminară a stabilit că ancheta procurorilor anticorupție a fost una legală și, ca urmare, inculpații din dosar, destul de mulți la număr, urmează să fie trași la răspundere pentru faptele de care sunt acuzați. “Respinge ca neîntemeiată excepţia nelegalităţii efectuării actelor de urmărire penală sub aspectul legalei sesizări a organului de urmărire penală şi a competenţei acestuia formulate de inculpații S.C. ROMSTRADE S.R.L., IORDACHE NELU, DINA ION, TUDOR MARIN, ŞERBAN CONSTANTIN, BRÂNARU ŞTEFAN, RADU MIHAI ADRIAN şi RADU ŞTEFAN, PANDURU LUCHIAN TOMA şi MIRCEA NICOLAE DOREL”, au decis magistrații, dintre aceștia Iordache, Dina, Tudor, Panduri și Mircea fiind cei care au contestat decizia Tribunalului.
La mijlocul lunii mai, DNA a trimis în judecată nouă persoane fizice și una juridică, Romstrade SRL, printre inculpați fiind și patronul acestei firme, Nelu Iordache, dar și fostul șef al Secției Drumuri Naționale Gorj – Ion Dina, cu toții fiind acuzați că au bifat ca realizate lucrări pe Transalpina în valoare de circa 23 de milioane de lei. “Din probele administrate în cauză a rezultat că în perioada august 2009 – iunie 2010, Dina Ion şi Tudor Marin, diriginţi de şantier, Panduru Luchian Toma, responsabil cu derularea contractului, Radu Mihai Adrian, şef departament, Radu Ştefan, şef birou, Şerban Constantin şi Brânaru Ştefan, directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale care figurau că au fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu. Conform contractului, verificarea existenţei obligaţiei de plată se realizează prin verificarea documentelor justificative din care să rezulte pretenţia S.C. ROMSTRADE S.R.L, precum şi realitatea „serviciului efectuat” (bunurile au fost livrate, lucrările executate şi serviciile prestate). Documentele care atestă bunurile livrate, lucrările executate şi serviciile prestate sau din care reies obligaţii de plată certe, se vizează pentru „bun de plată” de către persoanele nominalizate prin decizie, în cazul de față reprezentanții D.R.D.P. Craiova, inculpați în cauză”, după cum a precizat DNA, Iordache cerând milioane de lei pentru lucrări neefectuate și fără să finalizeze vreodată lucrările la Transalpina.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here