Căpşunile au fost sărbătorite în acest week-end la ele acasă. Cele mai renumite soiuri de căpşuni şi derivate din căpșuni și fructe de pădure au fost expuse în cadrul Sărbătorii Căpșunilor de Polovragi.
Autorităţile locale din comuna Polovragi, împreună cu autorităţile judeţene din Gorj au sărbătorit alături de cultivatorii de căpşuni din localitate în cadrul primei ediţii a Sărbătorii Căpșunilor de Polovragi care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.
“Cultivarea căpşunilor are o tradiţie veche în agricultura noastră de la Polovragi, 80% dintre locuitorii acestei comune cultivă căpşuni. Majoritatea le vând şi trăiesc din aceşti bani. Comuna Polovragi deţine una dintre cele mai mari suprafeţe de căpşuni din Oltenia, peste 200 de hectare. Spun că este o tradiţie pentru că fiecare cetăţean al comunei are în curte căpşuni, pe care îi vinde sau îi consumă în casă. Şi anul acesta au venit reprezentanţii unei fabrici de conserve, dar au cumpărat kilogramul de fructe la un preţ derizoriu, de 2 lei per kilogram. Am tot încercat să luăm legătura cu investitori, dar nu am avut noroc să se ţină de cuvânt şi să facă aici o fabrică. Este muncă multă, iar oamenilor li se oferă puţini bani. Mai vin şi speculanţii care cumpără de la Polovragi cu un preţ şi dau dublu în piaţa din Târgu-Jiu”, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul din Polovragi.
Spectacol şi concursuri
La Polovragi, organizatorii au mai pregătit un spectacol de muzică şi dansuri populare oferit de ansamblul folcloric “Cheile Olteţului”, precum şi concursuri pentru promovarea delicioaselor fructe.
“Camera Agricolă, alături de autorităţile locale şi judeţene, organizează Festivalul Căpşunilor, prin acesta încercând să aducem în prim plan binecunoscute soiuri de căpşuni care se cultivă în comuna Polovragi. Am organizat şi două concursuri, respectiv «Cea mai gustoasă căpşună», dar şi «Frumoasa tartă de căpşuni cu miere de albine». Prin intermediul acestei manifestări vrem să promovăm căpşunile de Pologravi şi celelalte produse bio. Este primul pas într-un parteneriat public-privat”, a declarat Alin Petrică, directorul Camerei Agricole Gorj.
Andrada Bărăitaru