Liceul Tehnologic Turburea participă la „Picături de lumină”

1048

Şi în acest an, elevii din Turburea participă la concursul judeţean „Picături de lumină”. Şcoala Generală Nr.1 Turburea a devenit Liceu Tehnologic cu specializarea „Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii”. Reprezentanţii unităţii speră ca elevii participanţi la „Picături de lumină” să urce pe podium.

Şcoala din Turburea are un istoric bogat. Se pare că şcoala din Turburea de Jos a funcţionat prima dată în casa unor clăcaşi în timpul Regulamentului Organic. Axistenţa unei şcoli în Turburea este consemnată în stema ei care se găseşte la Muzeul Judeţean Gorj – o scândură rotundă “Şcoala Comunală a Satului Turburea plasa Gilortului Judeţul Gorjiu 1837”. Probabil că instituţia şcolară funcţiona mai dinainte în localuri improprii, dar în 1837 a avut local propriu. Prima şcoală era construită din cărămidă acoperită cu scânduri de stejar şi avea două camere, una pentru şcoală şi alta pentru primărie. În 1908 şcoala s-a mutat în casa unui cetăţean numit Victor G. Iscrulescu, timp de 2 ani. În 1910 a fost dat în folosinţă un local nou, spaţios, din zid cu acoperiş din tablă, care avea două săli de clasă şi o cancelarie la mijloc.
După cel de-al doilea război mondial, învăţământul din Turburea s-a extins de la 4 la 7 clase şi mai apoi 8 clase.
Începând cu anul 1968 apare treapta I de liceu, iar din 1983 s-a înfiinţat treapta a doua.

Schimbări după Revoluţie
scoala turburea1În anul 1994 pe lângă Şcoala Generală Turburea apare Şcoala Complementară Turburea, iar în anul 2000, Şcoala de Arte şi Meserii Turburea. În anul 2013, Şcoala Generală Nr.1 Turburea s-a transformat în LICEUL TEHNOLOGIC TURBUREA, cu specializarea „Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii” şi funcţionează cu clasele I – IX  din care 32 de elevi sunt în clasa a IX-a (anul de început).
LICEUL TEHNOLOGIC TURBUREA, dispune de 14 săli de clasă (din care un laborator de biologie şi un laborator de informatică),  o bază sportivă, atelier şcoală, o bibliotecă cu 9317 volume şi două clase de grădiniţă. Trebuie menţionat că Liceul Tehnologic Turburea este situat în centrul comunei Turburea în apropiere de Primăria comunei, Schela de Petrol, dispensarul uman, Staţia C.F.R.

„Picături de lumină” promovează Legea 272/2004
DGASPC Gorj a iniţiat Concursul Judeţean „Picături de Lumină” pentru a promova spiritul legii 272/2004. Concursul judeţean „Picături de Lumină” a debutat în semestrul I – 2009 printr-un Concurs Pilot şi se desfăşoară  în fiecare an şcolar.
Deşi principiile care guvernează drepturile copilului sunt clare, noua legislaţie privind drepturile copilului este complexă, iar aplicarea ei presupune un înalt grad de cooperare între diferitele grupuri profesionale: cadrele medicale, cadrele didactice, preoţii, poliţia, magistraţii şi asistenţii sociali.
Concursul Judeţean „Picături de Lumină” este un concurs de responsabilitate socială, dedicat şcolilor care doresc să se implice în programe de educaţie privind drepturile copiilor.
Liceul Tehnologic Turburea s-a înscris în competiţie, elevii săi luptând pentru premiile puse în joc.
Concursul, dincolo de premii, oferă posibilitatea implicării şcolii în procesul de cunoaştere şi soluţionare a problemelor privind promovarea şi respectarea drepturilor copiilor, alături de partenerii instituţionali locali.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here