SUA trimit 175 de puscaşi marini în România, pentru a-şi consolida forţa de intervenţie

353

Pentagonul a anunţat miercuri că va suplimenta până la 675 numărul de puscaşi marini din forţa sa de intervenţie pentru situaţii de criză dislocată în Europa, trimiţând 175 de noi militari la baza românească Mihail Kogalniceanu, de lânga Marea Neagră, in contextul tensiunilor generate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, informeaza Reuters.
Puscaşii marini fac parte dintr-o forţa de răspuns pentru situaţii de criză staţionată la baza aeriană Moron din Spania şi destinată iniţial pentru operaţiuni în Africa, deşi ei pot fi trimişi oriunde, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Decizia de a suplimenta numarul puscaşilor marini dislocaţi în România a fost luată anul trecut, înainte de criza actuală, a precizat el.

Colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a confirmat miercuri că Departamentul american al Apărarii ia in calcul trimiterea unei nave in Marea Neagră. El nu a exclus efectuarea de exerciţii militare impreuna cu marina ucraineană, insă a adaugat că programul activităţilor navei este încă în curs de stabilire.

„(Această acţiune) are scopul de a-i reasigura pe aliaţii noştri de angajamentul nostru în regiune… este o consecinţă directă a situaţiei actuale din Ucraina”, le-a spus Warren jurnaliştilor.

Insa Warren a precizat că decizia de a trimite 175 de puscaşi marini la baza militară Mihail Kogalniceanu din România, situată in apropiere de oraşul-port Constanţa de la Marea Neagră, a fost luată inainte ca Rusia să preia controlul peninsulei ucrainene Crimeea.

Aproximativ 265 de puscaşi marini sunt deja stationaţi la această bază, ca parte a programului „Black Sea Rotational Force”, care desfaşoarp antrenamente şi alte exerciţii pentru a ajuta la dezvoltarea capacităţilor militare ale partenerilor din regiune.

Alte forte americane sunt de asemenea stationate la baza din Romania, care a devenit un nod de transport pentru echipamentele si soldatii americani care se reintorc din Afganistan, dupa decizia de a inchide centrul de tranzit de la Manas, din Kargazstan, vara trecuta.

Pentru a putea caza aceste trupe suplimentare, oficialii americani din Romania au cerut si au primit permisiunea guvernului de la Bucuresti de a avea pana la 600 de puscasi marini in aceasta tara la orice moment dat, a spus Warren.

Cei 175 de puscasi marini suplimentari care sunt trimisi in Romania vor veni de la baza americana Camp Lejeune (Carolina de Nord) si vor fi atasati unitatii de infanterie marina denumita „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)”, care a fost creata in urma atacului asupra consulatului SUA din Benghazi, Libia.

„Aceasta nu este, sincer, legata de situatia actuala din Ucraina”, a spus Warren. „Ei apartin Africom (Centrului de comanda al SUA pentru Africa) si scopul lor este de a putea raspunde la situatii de criza, efectiv in intreaga regiune”.

Noii puscasi marini vor spori contingentul din Europa al acestei forte de raspuns pentru situatii de criza de la 500 la 675.
Sursa: Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here